Elisabeth Svantesson (M). Foto: TT

​M: Löfven bedriver valrörelse i stället för att leda landet

Uppdaterad
Publicerad

”Den svenska modellen” var huvudtema när statsminister Stefan Löfven talade inför partikamraterna Örebro. Men hans beskrivning av verkligheten får Moderaterna att rasa.
– Han far med osanning, säger Elisabeth Svantesson, M.

Löfvens kritik mot den förra regeringen har retat upp Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknads- och integrationspolitiska talesperson. Hon går till hårt motangrepp mot S-ledaren.

”Far med osanning”

– Nu är han statsminister och borde vara den som lägger få fram reformer för fler jobb. I stället hittar Löfven på en konflikt som inte finns. Han är ansvarig för landet och borde fokusera på det i stället för att fara med osanning, säger hon till SVT Nyheter.

I sitt tal pekade S-ledaren på ökande segregation mellan skolor, bostadsområden och städer och menade att Sverige glidit isär under det senaste årtiondet.

Gav Alliansen skulden

Skulden fick den förra alliansregeringen, som enligt Löfven förde ”flumpolitik” när det gäller integrationspolitiken och nämner som exempel det nu avvecklade lotssystemet.

– Det var inte en svensk modell. Det var en skandalös modell. Vi står upp för en reglerad invandring och ett mottagande som gör att välfärden fungerar för alla, sade Löfven i sitt tal.

Statsministern riktade stark kritik mot de borgerliga förslagen om lägre ingångslöner som han kallade ”fattiglöner”.

Elisabeth Svantesson (M) värjer sig mot den beskrivningen.

– Vi moderater vill inte sänka löner, vi vill ha bra löner i Sverige som parterna sätter. När han påstår något annat far han med osanning, säger hon.

Bedriver valrörelse

Svantesson beskriver Löfvens utspel som om han bedriver valrörelse i stället för att leda landet och komma med konkreta förslag. 

Svantesson nämner ett flertal M-förslag för att komma till rätta med både arbetslöshet och utanförskap.  Det handlar om fler lärlingsplatser, första jobbet-anställningar och skyldighet för nyanlända med låg utbildning att plugga in grundskolekompetens.

– Nu växer utanförskapet bland utrikesfödda och många fastnar i bidragsberoende. Då behövs reformer och politiskt ledarskap, inte påhittade konflikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer