”Håkan Juholt underskattade de svårigheter han stod inför”, säger statsvetaren Ulf Bjereld. Foto: TT

”Han lyckades inte förankra sin politik i partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Juholts personliga misstag bidrog till hans fall – men de var inte den avgörande faktorn. Det menar statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld, som ser en partiledare som misslyckades med att ena sina splittrade partikamrater.

– Han valdes under svårare omständigheter än någon annan socialdemokratisk partiledare har gjort.

Håkan Juholt var en outsider och långt ifrån förhandstippad som partiets ledare inför valet 2012. När valet föll på honom var det en överraskning inte minst för honom själv.

– Han hade inga direkta fiender i partiet men han hade heller inga vänner som ställde upp för honom när det började blåsa.  Han hann inte förbereda sig och bygga de kontakter som han hade behövt, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.

”Hade lägre toleransnivå”

Att Socialdemokraterna redan innan valet av Håkan Juholt befann sig i en stormig och turbulent tid bidrog till det skakiga förtroendet, menar Ulf Bjereld.

– Man hade en lägre toleransnivå för de misstag Håkan Juholt gjorde. Det friskriver inte Håkan Juholt från personligt ansvar men det försvårade hans situation. Jag skulle säga att han valdes under svårare omständigheter än någon annan socialdemokratisk partiledare har gjort.

Håkan Juholt misslyckades dessutom med att förankra sin politik i partiet. Istället landade fokus på honom som person, menar Ulf Bjereld.

– Det kom många utspel och han tyckte om att tala med journalister. Den inre energi som han hade filtrerades inte i diskussioner med de andra i partiet på det sätt som skulle vara nödvändigt för att ena sina partikollegor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.