Foto: SVT

Han tar adhd-medicin för att höja betygen

Publicerad

Det är lätt att få tag på narkotikaklassade mediciner, enligt Kalle som har tagit preparaten i två år i tron att förbättra betygen.

Kalle läser på juristlinjen – en utbildning med hård konkurrens och betygshets. Studieperioderna kan vara stressiga och för två år sen började han ta medicinerna Concerta och Ritalin. Mediciner som är narkotikaklassade och avsedda för personer med adhd.

Kalle har inte adhd men tar preparaten i tron att det vässar hjärnan. Han säger att de ger honom förbättrad koncentration och att han orkar plugga mer inför tentorna vilket ger bättre betyg.

Lätt att få tag på medicinerna

Han känner ett tiotal personer som också hjärndopar sig och han berättar att det är lätt att få tag på medicinerna från kompisar som har recept.

– Ja, jag tror att alla känner någon som har någon form av prestationshöjande preparat, lagligt eller olagligt. Det är bara är ett samtal bort helt enkelt.

Kalle pluggar juridik och han upplever att det finns en betygshets bland sina kursare:

– Framförallt bland de som vill bli affärsjurister och då blir det ju en konkurrensaspekt när man hela tiden vill vara bättre än sina medstudenter.

Press på prestigeutbildningar

Kalle menar att hjärndoping är vanligare än de flesta tror men att det talas tyst om det eftersom många studenter skäms över att behöva ta illegala preparat för att kunna klara av stressen på utbildningar som jurist-, handel- och läkarprogrammen.

– Jag upplever att det är väldigt många vänner och kursare som är stressade inför tentor och studier överhuvudtaget. Då finns det olika sätt att behandla den stressen på. Det ena är att bryta ihop, det andra är att ta någon medicin som ens vänner erbjuder en.

Känner inte att du som juriststudent att du ska följa lagen och inte hålla på med sådant här?

– Jo det är klart att det är så, men jag skulle inte säga att det är ett av de större samhällsproblemen. Man får ha sin egen moral helt enkelt så kan jag göra gott sedan istället.

Kalle ser ingen risk för att bli beroende och oroar sig inte heller för att åka fast:

–  Det är ju knappast ett prioriterat brott för polisen och det sker ju på ett så smidigt sätt. Man tar en tablett och sen sätter man sig och läser. Det är ju svårt för någon att se vad det var för tablett man tog. Det kan lika gärna vara en Alvedon.

(Kalle heter egentligen något annat.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hjärndopning i jakt på toppbetyg

Mer i ämnet