Mikael Sjöberg. Foto: TT

Sjöberg tar över Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen har utsett Mikael Sjöberg till ny chef för Arbetsförmedlingen.

Befattningen har varit utannonserad och 48 personer har sökt tjänsten, berättar arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Sjöberg är i dag chef för Arbetsmiljöverket.

Mikael Sjöberg har jobbat som statssekreterare i tidigare socialdemokratiska regeringar. Han är också kusin till förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson.

Facket välkomnar Sjöberg till jobbet med flera önskemål om vad han ska satsa på. Specialisering av arbetsförmedlarrollen, tydligare uppdrag och säkrare arbetsmiljö är de tre punkter som akademikernas fackförbund lyfter.

ST skriver i en kommentar att den nye generaldirektören måste börja med att skapa ett gott ledarskap i organisationen, upprätta förtroendet för Arbetsförmedlingen bland allmänheten och låta arbetsförmedlarna få ägna tid till kärnuppdraget, det vill säga kontakter med arbetssökande och arbetsgivare.

Bermudez-Svankvist fick gå

Den tidigare generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist sparkades i slutet av augusti förra året, sedan Arbetsförmedlingens styrelse sagt att den inte längre hade förtroende för henne.

Clas Olsson har sedan dess varit tillförordnad generaldirektör. Han var innan dess analyschef och vice generaldirektör.

Stolt över uppdraget

Sjöberg tillträder i mars. Tillsammans ska han och medarbetarna förbättra matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare.

– Jag känner mig stolt och ödmjuk. Det är en stor och komplex myndighet jag nu blir chef för. Det är ett meningsfullt men också utmanande uppdrag, säger Sjöberg.

Satsar på tillit

Han beskriver sig själv som långsiktig och konsekvent i sitt jobb som chef.

– Det är inte den här dagen jag kommer att lägga fram ett programförslag. Men tre områden vill jag titta på. Det ena är förtroendet, tillit och socialt kapital är viktigt i ett samhälle. E-tjänster kommer jag också att titta på. Dessutom hur vi jobbar med de arbetssökande och arbetsgivarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer