Marie Siroky slog larm om prästen som flyttades till Sverige. Foto: Nina Varumo /SvD/TT, SVT

Hon slog larm om anklagade prästen: ”Han tog inte nej för ett nej”

Uppdaterad
Publicerad

En av de pedofilanklagade präster som kom till Sverige utreddes av katolska kyrkan i USA för sexuella övergrepp mot sex barn. Pastor Marie Siroky är en av de som slog larm om honom till kyrkoledningen.

Marie Siroky är numera pastor i United Church of Christ. Hon är också en före detta nunna från Gary, Indiana, där den pedofilmisstänkte prästen var aktiv. Marie Siroky är en av de som slog larm om prästen, och hon berättar att han även utsatte henne för ett övergrepp när hon var ung körledare.

– Han hade sex med mig. Jag hade druckit och han tog inte ett nej som ett nej. Det är svårt när man är troende, man tänker att det här kan inte hända, det är ju en präst, men det händer ändå.

”Jag står utanför rummet och vaktar”

Efter händelsen trodde Marie mer på de rykten som gick om att prästen förgrep sig på barn. När det var dags för barnen i hennes kör att vara ensamma med prästen såg hon till att vara på sin vakt.

– Jag sa till honom att ”jag står utanför rummet och vaktar” när han var ensam med barn. Jag har anklagat mig själv så mycket för att jag inte gjorde mer.

Känsla av upprättelse

Det var först när kyrkan offentligt gick ut med uppgifterna om mannen som Marie kände att hon fick upprättelse.

– Den känslan när jag såg hans namn på listan, den var otrolig. Jag lämnade katolska kyrkan för länge sedan, men det känns fortfarande så viktigt att vi som utsatts för övergrepp erkänns av kyrkan.

Vet du mer? Tipsa SVTs reportrar!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.