Foto: Scanpix.

Ny handbok ska ge mjukare SD-politiker

Publicerad

För att inte verka som en samling arga män uppmanar Sverigedemokraterna sina medlemmar att tänka på sin klädsel och se glada ut.

SD planerar att 2014 gå till val med en mjukare framtoning. Partiet har bytt etikett till ”socialkonservativt”. Nyligen infördes internt nolltolerans för oacceptabla uttalanden. Nu ska en kommunikationsplan få partifolket att bli bättre på att förpacka politiken, använda samma språk och tala med en röst.

Planen presenteras vid SD:s kommunkonferens i Västerås i helgen. I den står att det finns ”visst fog för nidbilden av oss sverigedemokrater som unga arga män”.

Reglerat twittrande

Därför uppmanas SD-medlemmar att inte förmedla negativa signaler såsom ilska och bitterhet, tänka på klädsel och på om de ser sura eller glada ut. Svordomar och stötande begrepp ska undvikas.

Striktare förhållningsregler införs när det gäller sociala medier. I planen konstateras att partiföreträdares twittrande och uppdaterande på Facebook inte sällan skadat partiet.

Till exempel har partisekreteraren Björn Söder hamnat i blåsväder efter att på Facebook uppfattats som att han ifrågasatte Loreens svenskhet efter segern i schlager-EM.

Varning för ironi

Andra högt upp i partiet orsakade upprördhet med sitt twittrande bara timmar efter bombdådet i Oslo. Partiledaren Jimmie Åkesson anser att alla har något att lära.

-Vid köksbordet kan man tycka en väldig massa om allting, som företrädare för ett parti har du ett ansvar, säger han.

Nu slås det fast att sverigedemokrater företräder partiet i alla sammanhang, och alla avråds från sarkasm, ironi och kompisjargong i sociala medier. Partifolket varnas för att länka till kontroversiella politiska aktörer, eftersom det kan uppfattas som att man sympatiserar med dennes alla åsikter.

TT: Går det att framstå som ett mjukare parti när er viktigaste fråga är att Sverige ska ta emot färre asylsökande?

-Man kan lika gärna uttrycka det som att vi vill hjälpa fler flyktingar än de andra partierna, säger Åkesson och syftar på att SD vill öka stödet till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer