Handelskammare: Bromma flygplats kan stängas

Publicerad

Flygtrafiken på Bromma flygplats kan läggas ned om Arlanda byggs ut med en ny landningsbana för elflyg, skriver Stockholms handelskammare i en rapport.

Rapporten pekar på flera fördelar med en nedstängning av Bromma, då till exempel bostäder och kontor kan byggas på området. Men förutsättningen är att Arlanda byggs ut med en ny bana för att klara en beräknad trafikökning. Flyg med ”mycket begränsade eller obefintliga utsläpp” bör prioriteras, skriver Handelskammaren.

Dessutom måste kollektivtrafiken till och från Arlanda förbättras. Ett förslag är att staten friköper Arlandabanan med tågtrafik till flygplatsen.

”Vi bedömer att det går att frigöra Brommas mark och få tydliga positiva effekter av det, men det kräver att man först fattar nödvändiga beslut för att kunna flytta över den trafiken till Arlanda”, skriver Carl Bergkvist på Stockholms handelskammare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer