Hanif Bali har bland annat twittrat ett klipp där Anders Tegnell nyser sig i handen, tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Här diskuterar han klippet med Anders Lindberg, som är kritisk till spridningen av videon. Foto: SVT

Hanif Bali (M) och Anders Lindberg möts: Rätt att ifrågasätta svenska coronastrategin?

Uppdaterad
Publicerad

Är det rätt att ifrågasätta svenska myndigheters bedömningar kring smittskydd och coronaviruset? Hanif Bali och Anders Lindberg diskuterar i “Mötet”.

Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, tycker att det är fel att som lekman tvärsäkert kritisera Folkhälsomyndigheten och Sveriges strategier för att bekämpa spridningen av coronaviruset.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har bland annat twittrat om att Sverige lider av “kronisk naivitet” och tycker att det är rätt att ifrågasätta information även från Folkhälsomyndigheten.

– I ett sådant här krisläge med många okända variabler och stor osäkerhet så måste man lyssna på så många som möjligt, säger Hanif Bali i “Mötet”.

– Det här är inte amatörernas tid. Det här är allvar och då väger Folkhälsomyndigheten tyngre, säger Anders Lindberg.

Förklarar sin tweet

Hanif Bali har över 140 000 följare på Twitter men har samtidigt också fått hård kritik och flera gånger hamnat i blåsväder på grund av hur han uttrycker sig på sociala medier

I början av mars twittrade han ett klipp på när statsepidemiolog Anders Tegnell nös sig i handen, tillsammans med Folkhälsomyndighetens rekommendation att hosta och nysa sig i armvecket. Anders Lindberg tar upp den tweeten som ett exempel på hur Hanif Bali undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det klippet blev viralt, men det som också blev viralt var ju Folkhälsomyndighetens rekommendation om hur man ska hosta, svarar Hanif Bali.

– Plötsligt visste alla att du inte ska hosta dig själv i handen. Jag tycker inte att vi ska tolka varandra illvilligt, fortsätter han.

“Sverige är konsensusland”

Det finns också en del Anders Lindberg och Hanif Bali är överens om när det gäller Sveriges bekämpning av coronaviruset.

– Krisen som just nu pågår gör det viktigt att betona det vi faktiskt har gemensamt. Sverige är ett konsensusland och vi brukar vara ganska framgångsrika just som konsensusland. Det tycker jag att man ska hålla fast vid i ett sådant här läge, säger Anders Lindberg.

Se diskussionen kring Hanif Balis tweet om statsepidemiolog Anders Tegnell i klippet ovan eller se hela Mötet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.