Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Stjärne har varit vd på Sveriges Television i drygt nio år. Hon lämnar posten vid årsskiftet. Foto: Andreas Idén/SVT

Hanna Stjärne lämnar SVT för Nobelstiftelsen

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet lämnar Hanna Stjärne SVT för att tillträda som vd för Nobelstiftelsen. Hon har varit vd på SVT sedan 2015 och har tidigare haft en lång rad chefsuppdrag på Sveriges Radio och UNT.

– Man kan alltid vara självkritisk men om man tittar på var SVT är i dag så är jag väldigt stolt, säger Hanna Stjärne.

Hanna Stjärne har lett SVT genom ett händelserikt decennium som präglats av coronapandemin, Rysslands anfall på Ukraina, en snabb digitalisering av medievanorna och en kraftfull internationell streamingkonkurrens.

– Uppdraget som SVT har är viktigare än någonsin, det är centralt för Sverige. Jag har haft roligt på jobbet nästan varje dag, säger Hanna Stjärne i Morgonstudion.

Ett nytt sändningstillstånd för SVT och public service-bolagen väntar och Stjärne lämnar nu över stafettpinnen.

– Nu finns linjerna i ett nytt sändningstillstånd. Det innehåller en del bra saker och en del saker att vara orolig för. Men det drar ut linjerna för SVT för tio år framöver.

– Det kommer vara en bra tid för en ny vd att kliva in, säger Stjärne.

SVT har vuxit

Under Hanna Stjärnes tid som vd har SVT Play vuxit till att bli den streamingtjänst från ett public service-bolag i Europa som är störst på sin lokala marknad.

SVT:s nyhetsverksamhet har varit förstahandsvalet för svenskarna vid de senaste årens kriser och krig och även för information vid valen.

– Jag är extra glad över att vi finns närmare alla människor i Sverige. När jag började hade vi nyhetsredaktioner på 27 platser i Sverige, nu har vi på 50 stycken, säger Stjärne.

Fortsätter till januari

Hanna Stjärne kommer fortsätta att leda SVT tills hon börjar på Nobelstiftelsen i januari. I sitt nya arbete kommer hon ha ansvar för Nobelstiftelsen och den verksamhet som omger Nobelpriset, i Sverige och internationellt.

– Jag kommer att fortsätta arbeta hårt för SVT:s bästa till min sista dag, säger Stjärne.

SVT:s styrelseordförande Christina Björklund kommer leda arbetet med rekryteringen av ny vd för SVT.

– Rekryteringen av Hanna Stjärnes efterträdare startar omgående. Nu påbörjas arbetet med att hitta en ny vd till en av Sveriges viktigaste institutioner, säger Christina Björklund i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.