Hans Caldaras skarpt kritisk mot ministerns prat om tiggeriförbud. Foto: TT

Hans Caldaras om tiggeriförbudet: ”Det är oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen överväger att införa ett totalt tiggeriförbud i Sverige. Nu får den hård kritik. – Det är skrämmande att de tar i från dem deras enda livlina utan att ge dem ett annat alternativ till att överleva, säger debattören Hans Caldaras.

Hans Caldaras, som länge har debatterat och engagerat sig för romers rättigheter i Sverige, menar att de som tigger på gatorna, många av dem EU-migranter, inte har någon annan chans att överleva utan gör det som sista alternativ. Om tiggeri blir olagligt tror han många kommer att tvingas till brottslighet i stället.

– Jag frågar mig om de politiker som beslutat detta kan ta det på sitt ansvar att dessa människor kommer gå under eller eventuellt ta till brottsliga handlingar, säger han till SVT Nyheter.

”Tvingar inte någon att ge pengar”

Hur ett eventuellt tiggeriförbud kan komma att utformas är ännu oklart. Hans Caldaras undrar om även välgörenhetsföreningars insamlingar på gatorna eller kyrkans kollekt kommer att förbjudas.

– De som tigger på våra gator tvingar inte någon att ge pengar. Det de får i sin mugg får de av fri vilja – människor vill ge det, påpekar han.

”Det är oacceptabelt”

Hans Caldaras undrar också om ett förbud endast kommer att gälla de tiggare som kommer från andra länder, och tillägger att det är fler pensionärer som tvingas tigga för att överleva.

– Det är oacceptabelt det som sker i vårt Sverige, det är en skam. Man drar åt remmarna mer och mer för de mest utsatta, säger han.

”Historien upprepar sig”

Caldaras arbetar för romers rättigheter och säger att de EU-migranter som kommer till Sverige för att tigga blir alltmer utsatta för våld och hat. Han menar att historien verkar upprepa sig.

– Det bästa vore om de inte kommer hit, utan att varje land tar sitt ansvar. Men det händer inte när det gäller romer. Man förringar dem och deras rättigheter och så lägger man skulden på dem i stället. Så gjorde man med oss svenska romer till slutet av 60-talet, säger han.

”Ge dem ett annat alternativ”

Hans Caldaras är väldigt besviken på politikerna som stödjer ett förbud mot tiggeri och tycker de är oansvariga som inte verkar ha någon plan för hur man ska hjälpa dem som tigger i stället.

– Förbjud tiggeriet, men ge dem då ett annat alternativ, ge dem en livlina. Jag skulle vara glad om de får en möjlighet till ett bättre liv, säger han.

”Oförståeligt att ge sig på den fattige”

Även generalsekreteraren för Civil Rights Defenders, Robert Hårdh, är kritisk till att regeringen öppnar för ett tiggeriförbud i Sverige.

– Om man nu tror sig kunna lagstifta bort fattigdom så är det oförståeligt att man ger sig på den fattige i stället för den som har försatt honom eller henne i den situationen. För det är precis det som Rumänien och Bulgarien har gjort. Man tvingar utsatta EU-medborgare, inte sällan romer, i ett totalt utanförskap, säger Robert Hårdh till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.