Regeringen överväger att införa ett totalt tiggeriförbud i Sverige. Det säger civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) till Dagens Nyheter. Foto: TT

Regeringen öppnar för tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen överväger att införa ett totalt tiggeriförbud i Sverige. Det säger civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) till Dagens Nyheter.

Ardalan Shekarabi säger att Sverige har flera projekt på gång för att komma åt tiggeriet, men att man ännu inte nått ända fram. Då kan det vara intressant att titta på grannländernas lösningar, där både Norge och Danmark har varianter av förbud.

– Jag utesluter inte lokala tiggeriförbud. Men om det ska vara lokala eller nationella förbud – det finns säkerligen för- och nackdelar med sådana lösningar, säger Shekarabi till DN, som var först att rapportera om ministerns utspel.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Ministern: Måste kunna diskutera det

Till SVT Nyheter säger Shekarabi att de måste börja diskutera hur man kan komma åt problemet med tiggeri.

– Regeringen har ett ansvar att adressera och hanetra de samhällsproblem som vi ser. Det vore fel av mig som kommunminister att förneka att de svenska kommunerna lyfter detta som ett av de problem de brottas med, säger ministern till SVT Nyheter.

En av lösningarna Shekarabi nämner är ett totalförbud av tiggeri.

– Vi måste vara öppna för att titta på alla förslag, utvärdera dem och föra dialog med alla berörda aktörer. Det är så en regering bör och ska arbeta.

Så ett tiggeriförslag är inte uteslutet?

– Alla förslag måste kunna utvärderas och diskuteras.

Hjälpa kommunen

Både Danmark och Norge har infört restriktioner mot tiggeriet. I Sverige uppskattas det finnas runt 4.000 tiggande EU-migranter. Civilminister Shekarabi menar att kommunerna behöver stöd för att hantera situationen.

– Det vore definitivt fel om jag uteslöt idéer och tankar och erfarenheter som finns från andra länder.

MP: Regeringen avser inte ändra lagen

Miljöpartiet tycks inte alls hålla med om att regeringen öppnar för ett tiggeriförbud.

I en kort skriftlig kommentar till TT säger Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor Maria Ferm:

”Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp.”

Hälften av svenskarna för ett förbud

Enligt en Sifo-undersökning från maj i år vill hälften av svenskarna förbjuda tiggeriet, medan 27 procent är emot ett sådant förbud.

– Jag tror att siffrorna speglar en frustration över situationen, sa barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) då, som beställt mätningen.

Regnér har tidigare uppmanat svenskarna att inte ge pengar direkt till tiggare utan att istället stödja biståndsprojekt i tiggarnas hemländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet