Foto: TT

Sifo: Hälften vill förbjuda tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av svenskarna, 50 procent, vill ha ett tiggeriförbud medan 27 procent är emot. Övriga har ingen bestämd åsikt i frågan, enligt en ny opinionsundersökning.

– Jag tror att siffrorna speglar en frustration över situationen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till Svenska Dagbladet som beställt mätningen.

Det finns stora skillnader mellan blocken. Majoriteten av de borgliga väljarna är för ett tiggeriförbud medan endast 25 procent av de som sympatiserar med Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Socialdemokraterna vill se ett förbud, rapporterar Svenska Dagbladet.

Stödet är allra lägst hos Vänsterpartiets och Miljöpartiets sympatisörer. Bara 7-8 procent av MP- och V-sympatisörerna vill ha ett tiggeriförbud mot 94 procent av Sverigedemokraternas sympatisörer, där stödet för ett tiggeriförbud är allra starkast. Näst störst stöd, 70 procent, finns hos Moderaternas sympatisörer.

­– Det är sällan man ser så här stora skillnader mellan partierna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till tidningen.

Mätningen är gjord under perioden 14-16 april och bygger på 1 360 intervjuer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet