• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Shakib Aloto från Syrien skulle inte ha fått sitt instegsjobb med SD:s politik. Foto: SVT

Hans jobb skulle försvinna med SD:s politik

Publicerad

I takt med att andra partier har skärpt sin politik så har det blivit viktigare för Sverigedemokraterna att visa att de har den tuffaste politiken mot flyktingar och invandrare. Shakib Aloto från Syrien skulle inte ha fått sitt instegsjobb med SD:s politik.

För Shakib skulle det i Sverigedemokraternas Sverige ta tio år att bli svensk medborgare. Då måste han också kunna uppvisa färdigheter i svenska språket, svensk kultur och svenska lagar och regler. Han måste lära sig svenska sociala koder, normer och värderingar. Han har en bit kvar innan han kan kvala in.

Shakib jobbar i en syateljé i Stockholm. Han och kollegan Hanon har instegsjobb, en arbetsmarknadspolitisk åtgärd riktad till nyanlända där staten betalar stora delar av lönen.

”Hoppas det kan leda till fasta jobb”

– De är så välkomna killarna, de är så positiva och de vill arbeta, säger Andrea Bernström, chef på Svenskt Tenns syateljé.

Kan det här leda till fasta tillsvidareanställningar?

– Det hoppas vi absolut på!

Sverigedemokraterna föreslår att alla riktade insatser till nyanlända ska bort – etableringsersättning, bostadsersättning och riktade arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Så Shakibs instegsjobb skulle försvinna.

Han fick nyss sitt tillfälliga uppehållstillstånd förlängt. Det är mycket tveksamt om han hade fått det med Sverigedemokraternas politik. Den går ut på att stoppa människor från länder långt bort från att söka asyl i Sverige.

”Jag vill bara arbeta och få skydd”

Och de som fått avslag – liksom de som haft tillfälliga uppehållstillstånd – ska återvandra till länder närmare sitt hemland, eller hållas i förvar tills de kan återvända hem.

– Jag vet inte så mycket om politik. Vi har flytt från kriget och jag vill bara arbeta här och få skydd. Hur det kommer att bli i framtiden vet jag inte, säger Shakib Aloto.

Reportage i Agenda söndag 26 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion intervjuas Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson om bland annat partiets migrationspolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet