Paula Bieler på Sverigedemokraternas landsdagar. Foto: TT/Stefan Jerrevång

Paula Bieler (SD): Ett sätt att visa hur vi resonerar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har under landsdagarna antagit ett nytt migrationspolitiskt program, med krav på att man ska ha bott tio år i Sverige för att få medborgarskap och stopp för möjligheten att söka asyl utom när Sverige är det närmaste landet. Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, säger att programmet är ett sätt att visa hur partiet resonerar.

– Det är inte så mycket i själva innehållet som är nytt, det nya är formatet, som har en mer övergripande, principiell nivå. Vi kan utgå från programmet när vi tar fram åtgärdsprogram, när vi jobbar i riksdagen och när vi vill föreslå nya lagar. Och det blir basen för de programpunkter vi ska anta i vår valplattform, säger hon.

SD vill bland annat ha medborgarskapstest och tio år i Sverige med ”klanderfri vandel” för att kunna bli medborgare. Asyl bara ska kunna beviljas om Sverige är närmaste säkra land.

Visumkrav för resor till Sverige

SD vill också att alla som vill resa in i Sverige ska ansöka om visum eller uppehållstillstånd, med vissa undantag.

– Grundprincipen ska vara att man ska ansöka om visum eller ha handlingar som visar att man har uppehållsrätt, säger Paula Bieler.

Hur ser ni på EU-medborgare, de får ju resa in i Sverige i dag?

– Vi vill ha passkontroller även för dem. Det finns länder där vi kan ha förhandsavtal om uppehållsrätt, exakt vilka har vi inte slagit fast. Men den nordiska passunionen ligger oss varmt om hjärtat, säger Paula Bieler.

Utökade möjligheter till förvar

Ni vill också se hårdare krav för dem som är i Sverige utan uppehållsrätt. De ska sättas i särskilda förvar tills de lämnar Sverige. Det kan bli ganska många människor och det är inte alltid deras ursprungsländer vill ta emot dem. Hur ska det fungera i praktiken?

– Det är tiotusentals som lever här illegalt men det måste hanteras – det är inte bra för dem och inte för samhället. Den stat de är medborgare i måste ta ansvar. Om de inte kan utvisas måste vi titta på utökade förvarsmöjligheter så att de kan avskiljas från det samhälle där de inte får vistas. Men de ska naturligtvis inte behandlas ovärdigt, säger Paula Bieler.

Kompromisser och förhandlingar

Tror du att ni kommer att kunna samarbeta med andra riksdagspartier om migrationsfrågorna där ni i många fall vill ha betydligt hårdare regler?

– Vi vet att vi måste göra kompromisser så länge vi inte själva har över 50 procent av rösterna. Alla som gett sig in i politiken måste vara vuxna nog att kunna förhandla med varandra, säger Paula Bieler.

I Agenda söndag 26 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play intervjuas Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson om bland annat partiets migrationspolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet