Jimmie Åkesson (SD) i Agenda. Foto: SVT

Åkesson (SD): Vi borde ha återvandringsnetto

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson säger till Agenda att Migrationsverket borde fokusera på att de som kommit till Sverige och inte har skyddsbehov ska återvända till det land de kom ifrån.

– De har visat sig vara i hög grad en aktivistisk myndighet, säger han.

– Det är kanske den viktigaste integrationspolitiska åtgärden just nu, att alla som saknar skyddsbehov, som inte ska vara här, att de snarast möjligt återvänder, säger han.

I dag finns det 52.000 personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige. De flesta får tillfälliga uppehållstillstånd som de måste söka om efter ett år. Med Sverigedemokraternas politik – skulle de får förlängt uppehållstillstånd?

Agenda

– Det beror på om de har skyddsbehov eller inte. Sedan kan man bedöma det på olika sätt. Jag tror att det finns en väldigt generös bedömning i dag.

Det är Migrationsverket som i dag bedömer om man har skyddsbehov.

– De har visat sig vara i hög grad en aktivistisk myndighet som gör väldigt generösa bedömningar i de här frågorna, säger Jimmie Åkesson.

”Vi behöver inte mer asylinvandring”

– Jag sade i mitt tal i går att vi behöver inte mer asylinvandring, vi behöver snarare ett återvandringsnetto, det vill säga att många av dem som kommit hit och saknar skyddsbehov, som saknar självklara skäl att vara här och leva på svenska skattemedel, de ska återvända till det land de kom ifrån. Det är där som Migrationsverket borde sätta sitt fokus just nu, säger Jimmie Åkesson.

Agenda har i ett reportage träffat Shakib Aloto från Syrien som fått ett så kallat instegsjobb. Men Jimmie Åkesson vill inte svara på om Shakib skulle få stanna i Sverige om det var Sverigedemokraternas migrationspolitik som gällde.

– Jag kan inte bedöma det eftersom jag inte känner till den här personens situation. Jag är politiker och kan inte göra den typen av myndighetsbedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet