Rosling: Sluta kalla dem för smugglare

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade professorn Hans Rosling är trött på uttrycket flyktingsmugglare.

I en ny SVT-intervju säger han att man borde sluta använda begreppet.

– Sluta kalla dem för smugglare. De är de enda som hjälper människor att komma hit, säger han i Aktuellt.

I intervjun berättar Rosling att det är Europas politiker som ligger bakom att människorna på flykt ser de farliga båtresorna över Medelhavet som sin enda lösning.

Det är politikerna som har bestämt att de inte kan ta billiga flygresor istället för att betala dyra pengar till flyktingsmugglare. Ett begrepp som Rosling inte vill se.

#flykt

”De har faktiskt rätt”

– De för ju inte hit något illegalt. De kommer inte med heroin, de kommer med sina barn. De har faktiskt rätt att komma in i EU när de har flyktingstatus.

– Europa är villiga att ta emot de som sätter sin fot här inne. Men vi gör allt för att stoppa dem från att komma hit.

Hans Rosling säger att det som pågår i Syrien just nu är hemskt och jämför det med det långvariga slaget vid Stalingrad och bombningarna av Dresden. Och att det är kriget i Syrien som är orsaken till de stora problemen just nu.

– Det är något vi inte har upplevt i modern tid. Hur ett helt land och ett helt folk mals ned. Det är därför de här människorna som jag förstår så väl är beredda att ta stora risker.

Nobbar debatt med Åkesson

I samband med en omtalad intervju i dansk tv förra veckan har det bildats en grupp på Facebook som vill att Hans Rosling ska debattera flyktingpolitik med Jimmie Åkesson (SD) i SVT. Klippet där Rosling säger att man ”inte kan använda sig av medierna om man vill förstå världen” och att ”jag har rätt och du har fel” har setts av hundratusentals människor.

Facebookgruppen som vill se en debatt mellan Åkesson och Rosling har nu över 80.000 medlemmar. Men de får inte sin vilja igenom. I intervjun med Claes Elfsberg säger Rosling att han nobbar debatter med politiker.

– Jag försöker undervisa programledare i tv, det får bli min uppgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet