På en presskonferens på fredagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten en rad nya åtgärder. Foto: Johan Nilsson/Amir Nabizadeh/TT

Här är alla nya coronaåtgärderna

Uppdaterad
Publicerad

Munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid, striktare regler för alkoholservering på krogen och fortsatt distansundervisning på gymnasiet.

Här är alla de nya rekommendationerna för att minska smittspridningen av covid-19.

På en presskonferens på fredagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten en rad nya åtgärder för att bromsa smittspridningen av covid-19. SVT har sammanställt alla de nya restriktionerna som börjar gälla den 24 december.

MUNSKYDD REKOMMENDERAS I KOLLEKTIVTRAFIKEN

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken, under vissa tider när ”trängsel inte kan undvikas”. Myndigheten kommer att ta fram mer detaljerade råd för arbetspendling. De företag som driver kollektivtrafik ska erbjuda munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har med sig ett eget.

ÄNNU FÄRRE FÅR SAMLAS PÅ KROGEN

Maxantalet på restauranger sänks från åtta till fyra personer i samma sällskap. Tidigare låg den begränsningen på åtta personer i samma sällskap.

INGEN ALKOHOL EFTER KLOCKAN ÅTTA

Alkoholservering på restauranger och barer förbjuds från och med klockan 20.00. Tidigare låg den gränsen på klockan 22.00

MINSKAD TRÄNGSEL I KÖPCENTRUM OCH GYM

Ett maxantal över antalet besökare i butiker, köpcentrum och gym införs. Om inte antalet hålls kommer verksamheterna att stängas ned.

FORTSATT DISTANSUNDERVISNING

Gymnasieelever ska ha distansundervisning till 24 januari 2021. Komvux, folkhögskola och universitet ska bedriva distansundervisning så långt som det är möjligt.

OFFENTLIGA MUSEUM, BADHUS OCH IDROTTSHALLAR UPPMANAS STÄNGA

All icke-nödvändig statlig, regional och kommunal verksamhet uppmanas stänga till och med den 24 januari. Det gäller bland annat museum och sim- och idrottshallar.

HANDELN UPPMANAS STÄLLA IN MELLANDAGSREAN

För många människor rör sig i butiker, enligt Folkhälsomyndigheten. För att minska smittspridningen uppmanas handeln att ställa in årets mellandagsrea.

ALLA SOM KAN SKA ARBETA HEMMA

Alla arbetsgivare uppmanas se till så att all personal som kan arbetar hemma fram till 24 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.