– Det är tydligt att smittspridningen inte sker på restauranger, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, om de nya krogrestriktionerna. Foto: Amir Nabizadeh/TT/SVT

Nya restriktioner dråpslag för krogbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya restriktioner om max fyra personer i ett restaurangsällskap och ett förbud mot alkoholförsäljning från klockan 20.00 på kvällen är ett dråpslag för branschen och kommer innebära att många krogar och barer kommer att gå i konkurs, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.

– Det är fruktansvärt att vi får nya restriktioner när det är tydligt att smittspridningen inte sker på restauranger, säger han och tillägger:

– Nu ger man oss näringsförbud på kvällen.

Coronapandemin

Enligt Jonas Siljhammar så har krogbranschen kommit i kläm när regeringen och Folkhälsomyndigheten måste införa nya restriktioner för att begränsa smittan, men inte har någon pandemilag att luta sig emot, utan får använda sig av alkohol- och ordningslagen.

– Det är tydligt att vi får ta smällen och det är under all kritik, säger han.

Har slagit hårt

De rådande restriktionerna i branschen – om max åtta personer vid restaurangborden och ingen alkohol efter klockan 22.00 på kvällen – har redan slagit hårt mot branschen. De nya restriktionerna, som börjar gälla från och med julafton, kommer att göra situationen om möjligt värre, säger Jonas Siljhammar.

 – Vi har redan haft många konkurser och nedläggningar i branschen och de kommer att öka, säger han.

– Motståndskraften är mycket lägre nu än tidigare.

Lärarna tar nya restriktioner med ro

Även skolan har fått nya restriktioner – gymnasieskolan, som redan bedriver sin verksamhet på distans, ska fortsätta göra det fram till den 24 januari nästa år. Från lärarhåll tar man dock de nya restriktionerna med ro.

– Det var lite väntat med tanke på att man inte får bukt med smittspridningen. Då är det bra att man får beskedet så tidigt som möjligt, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarnas Riksförbund, håller med:

– Det är bra att vi får beskedet redan nu så att lärare och elever kan gå på julledighet och vet vat som gäller när man kommer tillbaka, säger hon och tillägger:

– Det är en extremt sliten lärarkår, men det finns en stor förståelse för att hälsan går först.

Både Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand ifrågasätter dock varför distansarbetet bara gäller gymnasiet och inte högstadiet där lärarna träffar många elever varje dag och där eleverna i hög grand använder sig av kollektivtrafik för att ta sig till skolan.

– Det finns siffror som visar att högstadielärare är överrepresenterade bland coronasmittade, säger Åsa Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet