Nya analysen avslöjar chipsen med höga halter av akrylamid. Foto: TT

Fortsatt höga halter akrylamid i vissa chips

Uppdaterad
Publicerad

Svenska potatischips innehåller fortsatt höga halter av amnet akrylamid, som kan orsaka cancer. Chips från OLW innehåller väsentligt högre halter än några av konkurrenternas chips. Det visar Testfaktas analys som SVT Nyheter tagit del av.

Riskerna med akrylamid i maten har varit på tapeten under många år. Trots detta har det gått trögt för branschen att sänka halterna.

Från och med april i år träder EU:s nya reglering för akrylamid i livsmedel i kraft. En analys av åtta olika sorters potatischips som test- och researchföretaget Testfakta gjort och som SVT tagit del av visar att tre producenter sticker ut ordentligt.

Oacceptabla nivåer

I undersökningen innehöll OLW:s Sourcream & onion 1.700 mikrogram akrylamid per kilo. Det är 28 gånger högre halt än Estrellas Linschips som innehöll minst akrylamid i testet. Även Änglamark och Bjäre innehöll mer än 1.000 mikrogram akrylamid per kilo.

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Petra Fohgelberg, vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

Enligt den nya EU-förordningen måste tillverkaren av chips med högre halter än 750 mikrogram per kilo vidta åtgärder för att minska mängden akrylamid i produkten.

EU:s nya riktvärden ska ses som en försiktighetsåtgärd eftersom man hittills inte har kunnat bevisa att akrylamid i livsmedel verkligen orsakar cancer hos människor. Ändå anser man att ett samband är sannolikt.

Höga halter med svensk potatis

OLW beklagar att företagets chips har relativt höga halter av ämnet.

– Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW.

OLW meddelar att de bland annat ser över de potatissorter som används samt hur de lagras och transporteras.

– De chips ni analyserat är gjorda av potatissorten Saturna. Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning, säger Sara Malmström till Testfakta.

Ökar risken för cancer

Långvarig konsumtion av för höga doser akrylamid kan öka risken för cancer, enligt Livsmedelsverket. Potatischips innehåller höga halter men akrylamid förekommer, om än i lägre halter, även i andra livsmedel som exempelvis kaffe och rostat bröd.

Enligt Livsmedelsverket innebär halterna i vissa livsmedel risker som man normalt sett inte accepterar för mat.

– Växtskyddsmedel som är cancerogena är förbjudna. Men när det gäller naturliga ämnen, miljögifter eller ämnen som tillkommer under processen arbetar vi i stället tillsammans med industrin för att sänka halterna så mycket som bara är möjligt, säger Petra Fohgelberg.

Mindre akrylamid med rätt potatis

Testet visar också att det går att minska halterna. Minst akrylamid innehåller Estrellas Linschips, men även sourcream & onion-chipsen från Pringles, Estrella, Lantchips och OLW:s Naturchips har förhållandevis lågt akrylamid innehåll.

På Estrella har man lyckats få ned halten av akrylamid med hjälp av flera olika metoder, enligt företagets utvecklingschef.

Dels handlar det om potatissorter och lagring, men man har även en egen metod för att reducera sockerhalten i potatisen innan fritering.

– Genom att skicka elektriska pulser genom potatisen kan vi öppna upp cellerna och plocka bort mellan 40 och 50 procent av sockret utan att näringsämnen och smak försvinner, säger Anders Andersson till Testfakta.

Eurofins laboratorium i Lidköping har på Testfaktas uppdrag analyserat halten av akrylamid i åtta olika sorters chips:

  • OLW – Sourcream & onion, (1700*)
  • Änglamark – Sourcream & onion (1300*)
  • Bjäre – Gräddfil & lök (1100*)
  • OLW – Naturchips Gräddfil & lök, (760*)
  • Lantchips – Gräddfil & lök (370*)
  • Estrella – Sourcream & onion, (270*)
  • Pringles – Sourcream & onion, (180*)
  • Estrella – Linschips Scourcream & onion (61*)

* Akrylamid (μg/kg)

– Akrylamid används industriellt vid framförallt plasttillverkning (polyakrylamid). Men ämnet bildas även naturligt när viss typ av mat upphettas till hög temperatur som vid ugnsbakning, fritering och rostning. 

– Akrylamid bildas som en reaktion mellan aminosyror och socker. Ju mer reducerat socker som finns i livsmedlet när det hettas upp, desto mer akrylamid kan bildas.  

– För potatischips har potatissorten, lagringstiden och transporten betydelse för hur mycket akrylamid som bildas eftersom detta påverkar halten reducerat socker.  

– Högst halter av akrylamid hittar man i chips, pommes frites och kaffebönor. Men även bröd, frukostflingor, kex och kakor kan innehålla höga halter av ämnet. 

– Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne. Om man får i sig mycket av ämnet under lång tid kan det öka risken för cancer. Enligt beräkningar som gjorts kan akrylamid ligga bakom 500 cancerfall per år i Sverige. 

– Akrylamid i mycket höga doser kan ge nervskador, men så höga doser kan man inte få i sig via maten.  

– Från och med april i år införs en ny lagstiftning inom EU som innebär att livsmedelstillverkarna måste hålla sig under vissa nivåer av akrylamid i maten. Gör man inte det måste man genomföra ett åtgärdsprogram för att sänka nivåerna. För chips är denna nivå 750 milligram per kilo. 

Källa: SLV

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.