Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem påståenden om blixtar och åska – kan du skilja myt från sanning? Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Här är de vanligaste myterna om blixtar och dunder

Uppdaterad
Publicerad

Är bilen alltid det säkraste stället när det åskar? Får du en stöt om du rör någon som träffats av blixten? 

SVT:s meteorolog avlivar några av myterna – och tipsar om hur du håller dig säker när åskan går.

Ett antal seglivade myter sprids fortfarande om hur du ska bete dig när åskan slår till. Enligt en gammal skröna ska gummistövlarna skydda när det blixtrar och dundrar.

– Varken gummistövlar eller regnkläder skyddar dig om du träffas av blixten. Men har du stövlar på är det nog bättre än om du är barfota, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Detta eftersom de kan ge ett visst skydd mot stegspänning – ström som leder vidare i marken när blixten slår ner nära dig.

Inomhus säkrast

Att man inte ska befinna sig på ett öppet fält eller söka skydd under ett träd känner många till. Men vilken är då den säkraste platsen?

Allra bäst är att stanna inomhus – fast då gäller det att dra ut elkablarna från uttagen.

– Om blixten slår ner i el- eller teleledningar blir det mycket hög spänning som kan förstöra och orsaka bränder i exempelvis tv-apparater som är inpluggade, eller datorer som står på laddning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.