Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gör du om du blir varslad – fyra tips från arbetssökarexperten. Foto: SVT/TT

Här är dina rättigheter om du blivit varslad

Uppdaterad
Publicerad

Det är tuffa ekonomiska tider och många människor oroar sig för att förlora sina jobb. Betydligt fler människor har varslats hittills i år jämfört med samma period 2022. Men vad innebär det egentligen att bli varslad – och vilka rättigheter har man?

Om en arbetsplats beräknas säga upp fler än fem personer måste arbetsgivaren varsla. Det innebär att man får en förvarning om att det kan bli uppsägningar, till exempel på grund av arbetsbrist eller besparingskrav.

Från januari fram till augusti i år har 47 043 personer blivit varslade, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Förra året varslades drygt 15 000 personer under samma period. De flesta varsel i år har skett inom vård- och omsorgsbranschen.

Fortsatt rätt till lön – och uppsägningstid

En varselperiod kan vara olika lång, alltifrån två månader upp till ett halvår. Som varslad har man fortfarande rätt till sin anställning, lön och uppsägningstid.

– Är man med i ett fack har man också rätt till hjälp att förhandla med sin arbetsgivare om hur varslet ska se ut, säger  Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

I klippet ovan hör du hennes bästa tips om du blivit varslad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.