Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hjälper ”Korpen” och ”Örnen” det svenska försvaret. Hör flygchefen berätta hur de fungerar – och varför han inte vill kalla dem ”drönare”. Foto: SVT/Simon Krona

Svenska försvarets önskan: Kamikazedrönare

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina är det första storskaliga kriget där båda sidor använder drönare som vapen i stor utsträckning. Nu vill allt fler europeiska länder – inklusive Sverige – skaffa beväpnade drönare.

Försvaret har nu påbörjat en process för att köpa in drönare med sprängladdningar, så kallade kamikazedrönare eller på engelska loitering munition. Tanken är att de sedan ska finnas på flera förband runt om i Sverige. 

Drönare är i sig ingenting nytt för det svenska försvaret, men hittills har de bara använts för spaning. Drönare har varit ett känsligt område.

Har varit ifrågasatta

Under USA:s krig mot terror användes förarlösa plan, drönare, för att döda utpekade terrorister i olika länder. Samtidigt dödades många civila av misstag och drönarattacker ifrågasattes.

Det är en annan situation i Europa i dag, säger Dominika Kunertova, forskare på Center for Security Studies i Zürich som studerar militära drönare på europeisk nivå. 

– De drönare som vi talar om nu, och som också Sverige är intresserade av, har samma effekt som kryssningsrobotar men kostnaden är lägre. Om de används kommer det även att vara i konventionella krig med en definierad konfliktzon.

Relativt billiga

Många drönare som används som vapen är i dag relativt sett billiga. De iransktillverkade drönare som Ryssland använder i Ukraina kostar omkring 20 000 dollar styck. Det ska jämföras med en enda kryssningsrobot som kostar omkring en miljon dollar. 

Priset har en stor del i den ändrade opinionen kring drönare enligt Dominika Kunertova.

– Drönare blir mindre och billigare, så kostnaden per effekt är fördelaktigare för drönare i dag än för dem som användes för omkring 20 år sedan.

Enligt henne är skiftet från spaningsdrönare till beväpnade drönare inte så stort som det kanske kan verka.

– Obeväpnade drönare kan användas för att leda artillerield eller att hitta fiendes positioner, så även om drönaren själv inte är beväpnad ingår den ofta i en väpnad attack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.