Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving, berättar om Rysslands drönarattacker mot Ukraina.

Överstelöjtnanten om ryska upptrappningen med drönare: ”Nöter”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands anfallsvåg i Ukraina – med robotar och så kallade kamikazedrönare – så är elnätet utslaget i hundratals ukrainska samhällen och dödssiffrorna stiger. Zelenskyjs stabschef menar att Ryssland är desperata – medan Putin säger att en ”partiell mobilisering” kommer att vara färdig inom två veckor. 

– Man kan hålla på ett tag och nöta ner den ukrainska motståndsviljan och luftförsvaret, säger tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elving i SVT Morgonstudion

Flera explosioner skakade Kiev under måndagen efter en rad ryska attacker med över 50 insatta drönare under måndagen. Enligt presidentstabens chef Andriy Yermak utfördes måndagens attack av så kallade kamikazedrönare, av typen Shaheed-136, som Ryssland importerat från Iran. 

Enligt tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elving är det “relativt okomplicerade drönare” med en räckvidd på upp till 2 500 kilometer. 

Kriget i Ukraina

– De har en stridsdelsvikt på 40 till 50 kilo, så de kan åstadkomma relativt stor verkan som vi har sett, säger han. 

Ukraina sköt ner ett trettiotal drönare 

De ukrainska reaktionerna på attackerna beskriver han som relativt framgångsrika då man lyckats skjuta ner ett trettiotal av de drönare som riktats mot huvudstaden. 

Hur lyckas man skjuta ner en drönare?  

– Dels krävs någon form av luftbevakning som kan ta reda på var de är och sedan att man har vapen som kan ta ner dem, säger han till Morgonstudions programledare. 

Stökig mobilisering och bristfällig materiel 

Vidare beskriver han den ryska mobiliseringen som “ganska stökig” efter att olika uppgifter om vilka som ska kallas in har florerat. Man saknar bland annat möjlighet att hålla rätt på de personer som ska kallas in. Förra året i juni inspekterade försvarsministern ett militärkomminsariat i Moskva och konstaterade då att man hade gott om mikrovågsugnar – men inga datorer. 

– Det beror i mångt och mycket på att det ryska mobiliseringssystemet legat i träda sedan 2008, säger Elfing. 

– Jag skulle säga att det här är ganska symtomatiskt för de ryska väpnade styrkorna. 

Se överstelöjtnanten berätta om den senaste upptrappningen av drönarkriget mot Ukraina i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet