Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Matpriskollens grundare Ulf Mazur förklara varför priset stigit markant på just lakrits, choklad och lösgodis. Foto: Gorm Kallestad/TT, Johan Nilsson/TT

Så mycket har godispriserna stigit det senaste året

Uppdaterad
Publicerad

Trots priskampanjer så riskerar årets påskägg att bli betydligt dyrare än förra årets.

– Många påskgodisprodukter har gått upp 25-30 procent från förra året, säger Ulf Mazur, grundare för prisjämförelseappen Matpriskollen.

Men det är inte bara påskgodis som påskskum och påskharar som blivit dyrare, utan även olika chokladprodukter, lakrits och plockgodis. Priset på godis regleras ungefär två gånger per år. Priserna som finns nu är ifrån februari men sattes under förra året och påverkas av hur omständigheterna såg ut då.

– Det är en väldigt långsam process. Nästa gång vi kommer se prisförändringar är till sommaren, säger Ulf Mazur.

Går att fynda

Men det går att handla medvetet för att få ned kostnaderna. Nu till påsk har många butiker kampanjer på varor som de vet är eftertraktade runt högtiden. Ulf Mazur menar att det är bra att vara multilojal och hålla utkik i olika butiker.

Man ska se till att köpa på extrapris, de slåss om dig som kund och konsument nu. Påsken är en av årets viktigaste veckor,  så då kampanjar butikerna även godis och choklad, säger han.

Prisökning produktgrupper 1 april 2022 – 1 april 2023

Lakrits 21,80 procent

Chokladask 21,10 procent

Chokladpåsar 19,20 procent

Godispåse 19 procent

Chokladkaka 17,10

(Källa: Matpriskollen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.