LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: onas Ekströmer/TT

LO om överenskommelsen: ”Ökar klyftorna – inger oro”

Uppdaterad
Publicerad

Landsorganisationen LO anser att uppgörelsen ”ökar klyftorna i Sverige” och ”inger oro” och kallar därför till ett akut telefonmöte med styrelsen på lördag. En av knäckfrågorna i förhandlingen har varit turordningsreglerna i LAS – lagen om anställningsskydd.

Landsorganisationen (LO) skriver på Facebook att uppgörelsen innehåller förslag som ”ökar klyftorna i Sverige”, och tillägger att ”det är inte en politik som gynnar våra medlemmar”.

LO fortsätter:

Regeringsbildningen

”Skrivningarna om arbetsrätten inger oro och vi kommer att hålla frågan under noggrann uppsikt.” Men tillägger: ”Det är samtidigt bra att vi får en fortsatt S-ledd regering. Alternativet hade varit en M-ledd regering med stöd av SD.”

Först in – sist ut

LAS kan förenklat beskrivas som regeln om ”först in och sist ut” vid uppsägningar. Det innebär att den som har längst anställningstid sägs upp sist om arbetsgivare vill minska sin personal.

I utkastet till överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna skriver parterna att arbetsrätten ”ska moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls”.

Parterna betonar i dokumentet som Liberalerna publicerat att de vill att det ska bli möjligt att göra utökade undantag från turordningsreglerna.

”Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar. Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”, skriver parterna.

Akutmöte efter beskedet

LO:s styrelse har kallat till ett extra möte på lördag förmiddag med anledning av uppgörelsen. Det blir ett extrainsatt telefonmöte då uppgörelsen ska diskuteras, säger LO:s pressekreterare Jon Andersson till SVT Nyheter.

Inget av de fem LO-förbund som SVT Nyheter pratat med vill kommentera uppgörelsen på fredagen, utan avvaktar till efter LO:s styrelsemöte på lördagen.

– Vi avvaktar diskussionen i morgon förmiddag som kommer att vara i LO-styrelsen. Det finns mycket att fundera över och ta in och möjligen oroas över, säger Transports pressekreterare Maria Arkeby.

SVT Nyheter har talat med Byggnads, IF Metall, Kommunal och Handelsanställdas förbund.

Tjänstemän kritiska

Tjänstemännens Centralorganisation för fackförbunden (TCO) reagerar också kraftigt på uppgifterna.

”Om det stämmer att man gjort upp om att försöka hota parterna till en uppgörelse är det mycket allvarligt. Att ändra turordningsreglerna löser inte något viktigt problem på den svenska arbetsmarknaden men öppnar upp för godtycke och underminerar viktiga kollektivavtal om trygghet för den som blir av med jobbet”, skriver TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom, enligt TT.

Arbetsgivare besvikna

Arbetsgivarsidan tycker däremot att de föreslagna förändringarna i arbetsrätten är alldeles för små.

”Behovet av förändring gäller hela LAS och inte bara turordningsreglerna”, skrev Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar strax innan politikernas förslag blev officiellt, uppger TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet