Här är ljusmissarna att akta sig för

Uppdaterad
Publicerad

Under årets mörkaste månader är det många som behöver lite extra ljus i tillvaron. Men med levande ljus följer också en brandrisk. Brandsäkerhetsexperten Anders Thor listar några av de värsta missarna man kan göra när man hanterar levande ljus.

Bränder som orsakas av levande ljus har minskat på senare år. Men olyckor sker fortfarande, så det gäller att hålla koll på sakerna i närheten av ljusen.

Anders Thor, brandsäkerhetsexpert. Foto: SVT

1. Ställ inte värmeljus för nära varandra

Värmeljus som ställs för nära varandra genererar mycket värme tillsammans. I videon ovan kan du se vad som kan hända om för många ljus trängs på för liten yta, till exempel på ett fat.

– Sära på ljusen och ställ dem en bit ifrån varandra så att de får bra ventilation, säger Anders Thor, brandsäkerhetsexpert och konsult inom brandskydd.

2.  Var noggrann med adventsljusstaken

Enligt Anders Thor ökar brandrisken för varje adventsljus. Som störst är risken när det första ljuset nästan brunnit ner.

– Ljusstaken ska vara av brandsäkert material, och allt man har i staken likaså, säger Anders Thor.

– Folk har även en massa “ära vare gud i höjden, detta har jag gjort i slöjden”-ljusstakar hemma som sällan är särskilt brandsäkra. 

En ljusstake dekorerad med fönsterlav utgör en ökad brandrisk. Foto: SVT

3. Akta dig för hemmapysslade ljuskronor och bordsdekorationer

Enligt Anders Thor är hemmagjorda inredningsdetaljer som innefattar levande ljus en dålig idé rent brandsäkerhetsmässigt. Han lyfter särskilt fram ljus i kombination med brännbart material, som till exempel en självpysslad ljuskrona med granris.

– Jag brukar säga att den största brandrisken i Sverige är mysiga farbröder i tv med julinredningstips. Men har man till exempel sett en bild på en brinnande gran blir man aldrig sugen på att pynta granen med gammeldags äkta ljus.

Tänk till innan du inreder med levande ljus. Foto: SVT

4. Använd rätt ljus till rätt ljuslykta

Att anpassa ljus efter lykta kan låta självklart. Men Anders Thor poängterar särskilt vikten av att inte använda blockljus i lyktor menade för värmeljus.

– Ljusmassan kan smälta ner av värmen och den brinnande veken kan flyta iväg med ljusmassan. Det är viktigt med gott om luft och ventilation runt ljuset.

Blockljus i lyktor avsedda för värmeljus kan sluta i katastrof. Foto: SVT

Läs mer: Missa inte Plusredaktionens test av värmeljus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.