• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Vilket värmeljus är bäst?

Uppdaterad
Publicerad

Plusredaktionen testar sex märken av stearinvärmeljus för att se vilka som brinner längst och vilka som är bäst på att återtändas. Testet visar stora skillnader mellan märkena och en tydlig vinnare utses.

Vi svenskar gillar värmeljus och köper cirka 300 miljoner varje år. Men vilka är egentligen bäst? SVT:s konsumentredaktion Plus testar sex olika stearinvärmeljus, gjorda på animaliskt fett.

Produkterna som testas är: Ikeas Jubla, Liljeholmens, ICA Selection (plastkopp), Coop, Rusta (plastkopp) och Clas Ohlsons startkit för refill-ljus.

Läs mer om produkterna i pdf:en i länklistan längre ner.

Stora skillnader i återtändningsförmåga

Ett vanligt problem som många upplever är att det finns en massa stearin kvar i ljuskoppen, trots att ljuset inte går att tända upp igen.

Så det första vi testar är hur bra ljusen klarar att tändas på nytt, om man släcker dem innan de slocknat av sig själva.

Vi testar tre ljus från varje märke och låter dem först brinna i en timme, och därefter får de vara släckta lika länge innan de tänds på nytt. Testet fortsätter tills ljusen inte längre går att tända.

En av plastljuskopparna smälter

Lägst antal återtändningar klarade Liljeholmens, med i snitt tre godkända återtändningar per ljus. En av Ica Selections plastkoppar började smälta under testet – ett klart minus rent säkerhetsmässigt. Och bäst klarade sig Rustas ljus, med i snitt fem godkända återtändningar.

Resultat återtändningstest: Staplarna motsvarar ljusens brinntid och grönt visar antalet godkända återtändningar under brinntiden. Foto: SVT

Flera ljus brinner kortare tid än utlovat 

Så till den stora frågan – hur länge brinner egentligen ljusen? Enligt förpackningarna ska alla ljus i vårt test brinna sex timmar, utom Ikeas som ska brinna i fem och en halv, och Clas Ohlsons som ska brinna i fem timmar. Men lever de upp till detta?

Två av tre ljus från både Clas Ohlson och Liljeholmens misslyckades faktiskt med att leverera den brinntid som utlovades. Bäst klarade sig återigen värmeljusen från Rusta, som alla brann över sju timmar.

Resultat brinntid: Staplarna visar de testade ljusens totala brinntid. Orange visar hur länge ljusen ska brinna enligt förpackningen. Summan motsvarar kostnad per brinntimme och ljus. Foto: SVT

Ljuset som ger billigast ljusmys för pengarna

Men brinntiden är trots allt inte det enda som räknas, för allt har i slutändan även ett pris. Så till sist räknar vi ut hur mycket varje brinntimme för de olika ljusen kostar.

Dyrast blev ljusmyset med Clas Ohlsons ljus, som kostar dig i snitt 95 öre i timmen. Billigast var ljusen från Ikea, som lyser upp tillvaron för bara 12 öre i timmen.

Bäst i test

Bäst i test blev ljusen från Rusta, som klarade av att tändas på nytt flest gånger och även brann längst i proportion till vad de utlovat.

Sex olika märken av stearinvärmeljus testades. I varje testmoment testades tre ljus från varje märke.

I återtändingstestet ställdes tre ljus från varje märke på varsitt fat med cirka tio centimeters mellanrum mellan ljusen. De sex faten ställdes sedan i cirkel på ett bord.

Ljusen fick brinna i en timme, och vara släckta i en timme, innan de tändes upp på nytt. Testet fortgick tills ljusen inte längre gick att tända upp på nytt, eller tills de hade slocknat av sig själva.

Strax innan varje nytändning roterades tallrikarna på bordet. För att få godkänt på en ny upptändning krävde vi att ljusen skulle brinna i minst en minut efter tändningen.

I brinntidstestet mätte vi hur länge ljusen brann, från tändning tills att de slocknade av sig själva.

Ljusen ställdes i ljushållare av glas på varsin bordstablett. En gång i timmen roterades bordstabletterna.

Slutligen räknade vi ut hur många kronor varje brinntimme kostade i snitt från de olika ljusen.

Ett vanligt problem som många upplever är att det finns en massa stearin kvar i värmeljuskoppen, när veken brunnit ut. Det kan dels bero på din ljushållare: en hållare i tjockt material kan kyla utkanten av ljuset och göra att stearinet får svårare att smälta.

Men den kanske vanligaste orsaken är att ljuset släckts innan all ljusmassa hunnit smälta, och då bildas en grop i ljuset. Därför är det bättre att vänta med att släcka ljuset tills all ljusmassa smält.

Längst brinntid får du om du låter ljuset brinna från start till slut i en tändning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer