Icas värmeljushållare smälte. Foto: SVT

Icas ljushållare smälte i Plus värmeljustest

Uppdaterad
Publicerad

En värmeljushållare i plast av märket Ica Selection började smälta under ett värmeljustest utfört av SVT:s konsumentredaktion Plus. Ica ser allvarligt på det inträffade och stoppar försäljningen av produkten tillsvidare.

– Vi utreder och testar produkten på nytt för att säkerställa säkerheten, skriver Anders Axelsson, kvalitetschef på Ica Sverige, till Plusredaktionen.

Plusredaktionen gjorde nyligen ett test av värmeljus, och det var under det så kallade återtändningstestet som en av värmeljuskopparna Ica Selection ljus började smälta.

Tålde inte att återtändas

Testmomentet gick ut på att ta reda på vilket ljusfabrikat som kunde tändas på nytt flest gånger. Tre ljus från varje märke testades, och ställdes på varsitt fat med cirka 10 centimeters avstånd mellan ljusen.

Ljusen fick brinna i en timme, sedan släcktes de och tändes på nytt efter en timme. Testet fortsatte tills ljusen inte längre gick att tända, eller slocknade av sig själva.

När Ica:s tre ljus slocknat visade det sig att kanten på en av de tre ljuskopparna hade smält.

”Ska inte kunna hända”

Anders Thor, brandsäkerhetsexpert.

Anders Thor är brandsäkerhetsexpert och konsult inom brandskydd. Han menar att det här tyder på en bristfällig konstruktion av ljuskoppen.

– Det här ska inte kunna hända, det är ett tecken på att ljushållaren inte är lämplig.

Plusredaktionen: Skulle det inträffade kunna bero på att ljuset stått lite snett på fatet?

– Den felmarginalen måste tillverkarna räkna med. Du ska inte behöva stå med vattenpass för att kunna använda ljuset. Ni har testat på ett sätt som liknar hur man använder ljusen i hemmet.

Ica: ”En kvalitetsbrist”

Anders Axelsson, kvalitetschef på Ica Sverige.

Anders Axelsson, kvalitetschef på Ica Sverige, betonar att värmeljusen testats utan anmärkning enligt standarden för brandsäkerhet, men att företaget kommer stoppa försäljningen av de aktuella ljusen tillsvidare.

– Plasten har smält vilket i sig är en kvalitetsbrist men inte nödvändigtvis innebär en brandrisk, skriver Anders Axelsson till Plusredaktionen. 

– Vi tittar nu på detta och gör ytterligare brandsäkerhetstester på produkten.  I väntan på att detta så har vi stoppat produkten för försäljning innan vi kan garantera säkerheten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer