Isabella Lövin, MP, minister för internationellt samarbete för miljö och klimat Foto: TT

Här är Löfvens nya regering

Uppdaterad
Publicerad

Det blir tre nya ministrar i regeringen: Peter Eriksson (MP), Karolina Skog (MP) och Ann Linde (S). Isabella Lövin övertar posten som vice statsminister och får ett utökat ansvar för klimatfrågor. Framtidsminister Kristina Persson får lämna regeringen. Det var några av beskeden när Stefan Löfven i dag presenterade sin nya regering.

Med två nya ministerposter att fylla tog Stefan Löfven tillfället i akt att göra en större regeringsombildning. Totalt berörs sex olika departement.

– En del kallar den för stor, andra kallar den för liten. Jag kallar den för lagom, säger Stefan Löfven (S) om sin regeringsombildning.

Den namnkunnigaste nya ministern är EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) som blir bostads- och digitaliseringsminister istället för den avgånge Mehmet Kaplan. Han ersätts i EU-parlamentet av riksdagsledamoten Jakop Dalunde.

– Peter Eriksson är en av Miljöpartiets mest rutinerade och erfarna politiker som jag känner som en samarbetsinriktad person med båda fötterna på jorden, sade Stefan Löfven och tillade att ”han är också norrlänning vilket är ett bra drag”.

Erikssons väg till ministerposten har bland annat gått via kommunhuset i Kalix och EU-parlamentet. 

Ann Linde (S) blir ny EU- och handelsminister. Löfvens regering har tidigare inte haft någon EU-minister, vilket den tidigare alliansregeringen hade. Men det senaste året har flera konflikter blossat upp inom EU, bland annat flyktingkrisen och brexit.

– I dag står EU inför väldigt många utmaningar. Flyktingpolitiken måste lösas tillsammans, det finns inga alternativ till det, säger Ann Linde under presskonferensen.

I SVT Nyheters bandarkiv återfinns Linde i flera studiosamtal om utrikespolitiska nyheter – då som internationell sekreterare för Socialdemokraterna.

Lövin blir vice statsminister

Karolina Skog (MP) blir nytt statsråd med ansvar för miljöpolitiken. Hon sitter inte i riksdagen utan är i dag kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnadsfrågor. I den nya regeringen får hon ett särskilt ansvar för grön beredskap och grön kollektivtrafik.

SVT Nyheter-tittaren kan känna igen Skog från debatter om exempelvis EBO-lagstiftningen och tågsatsningar.

Biståndsminister Isabella Lövins (MP) nya titel är minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Det innebär att hon blir kvar på Utrikesdepartementet med ansvar för biståndsfrågor, men även får ansvar för klimatfrågor. Lövin övertar också posten som vice statsminister. Precis som för hennes företrädare Åsa Romson blir posten enbart representativ och hon kommer inte att företräda Stefan Löfven när han är frånvarande.

Åsa Romson hade titeln Miljö- och klimatminister vilket innebär att hennes område nu kommer att delas upp mellan Skog och Lövin. Men det är Skog som blir chef på Miljödepartementet och hon får en tyngre titel.

– Isabella Lövin kommer ha ett övergripande ansvar för internationella klimatfrågor. Vi kommer att jobba väldigt nära, men den exakta fördelningen får jag återkomma till, säger hon efter presskonferensen.

Integration och arbete

Före ombildningen fanns spekulationer om att det skulle bli en särskild integrationsminister. Men Stefan Löfven väljer istället att ge flera statsråd i regeringen uppdrag som syftar till att underlätta integrationen.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) får även uppdrag att vara samordningsminister, med ansvar för att  samordna insatser för integration och mot segration. Han byter samtidigt från energidepartementet till statsrådsberedningen.

När handelsområdet lyfts från näringsminister Mikael Dambergs bord ges han ett särskilt uppdrag att fokusera på näringslivet, med målet att skapa fler enkla jobb.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) får tillägget etableringsminister i sin titel, med särskilt ansvar för att hjälpa nyanlända till arbete.

Persson petas

Framtidsminister Kristina Persson (S) får lämna regeringen. Hennes ministerpost har varit omdiskuterad och ersätts inte.

Regeringsombildning

Nya ministrar:

Ann Linde (S) blir EU- och handelsminister

Peter Eriksson (MP) blir bostads- och digitaliseringsminister

Karolina Skoog (MP) blir miljöminister

Nya uppgifter:

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) blir minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Näringsminister Mikael Damberg (S) får ett mer renodlat ansvar för näringspolitiken med uppgift att skapa fler enkla jobb

Energiminister Ibrahim Baylan (S) blir även samordningsminister och flyttar till statsrådsberedningen

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) blir även etableringsminister

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.