Karolina Skog (MP) blir ny miljöminister

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen gästade nya miljöministern Karolina Skog (MP) SVT:s ”Rakt på”. I sin första längre intervju som minister dömde hon ut miljöpartisterna som öppet kritiserar besluten som regeringen fattar.

– Det är otroligt viktigt att vi står upp för de beslut som regeringen fattar. Om man tagit ett beslut gemensamt så måste man stå upp för det, säger hon.

SVT: Hur lämpligt tycker det var att Gustav Fridolin gick ut och kallade uppgörelsen om migrationen ”skit”?

– Domen där har varit tämligen hård, säger hon.

Kallas pragmatiker

Karolina Skog tillhör den del av miljöpartiet som ibland kallas pragmatikerna. Hon tycker att partistämman i Karlstad nyligen visade att det finns en stor efterfrågan på mer pragmatism.

– Jag trivs väldigt bra med epitetet realist, säger hon.

Särskilt jobbiga frågor för miljöpartiet senaste tiden har varit försäljningen av Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland, värdlandsavtalet med NATO och inte minst den åtstramade flyktingpolitiken.

– Vi har en vision om en värld utan gränser. Men det kommer att ske avvisningar. På en personlig nivå är det hemskt.

Oklar ansvarsfördelning

Hon menar att det är viktigt att man är tydlig mot väljarna och förklarar varför man gör kompromisser. I sitt jobb som kommunalråd är Malmö är hon van att kompromissa, berättar hon. Partikollegan Carl Schlyter (MP) sade nyligen i SVT:s Gomorron Sverige att brunkolsfrågan är så avgörande att partiet bör lämna regeringen om inte kolet får stanna i marken. Men Skog tycker inte det håller.

– Klimatfrågorna är akuta. Vi kan inte vänta på ett parlamentariskt läge när vi kan få tillfälle att genomföra hela vårt partiprogram.

I den ombildade regeringen finns nu två ministrar med ansvar för miljön. Klimatminister Isabella Lövin (MP) och miljöminister Karolina Skog (MP). Exakt hur ansvarsfördelningen mellan de båda ska se ut kan Skog idag inte redogöra för. Hon sade tidigare under dagen att de båda behöver sätta sig ner och prata om ansvarsfördelningen.

– Det måste vara ett ansvar vi tar gemensamt att det inte glider isär. Det finns liknande uppdelningar på andra områden i regeringen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny regering maj 2016

Mer i ämnet