Isabella Lövin, MP, minister för internationellt samarbete för miljö och klimat Foto: TT

Politiska bedömare om nya regeringen: ”Lövin kommer klara sig bättre än Romson”

Uppdaterad
Publicerad

De nya ministrarna är stabila val enligt politiska bedömare. Det kan även vara ett sätt för Miljöpartiet att stärka sina positioner inom regeringen och bygga upp sitt förtroende efter den politiska turbulensen som skakade partiet tidigare i år.

Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, tycker att statsminister Löfven har gjort ett bra val av de nya ministrarna.

– Det är nödvändiga byten, Karolina Skog (MP) och Peter Eriksson (MP) är två av de starkaste namnen inom miljöpartiet. Det är relevanta och stabila val, men jag trodde att Maria Wetterstrand skulle göra comeback. I övrigt är det ingen större omgörning.

Nya och gamla namn

Ursula Berge anser också att Ann Linde (S) som EU- och handelsminister är ett bra val med tanke på hennes kompetens. Valet av Peter Eriksson som bostads- och digitaliseringsminister tycker hon också vara ett bra beslut av statsministern.

– Han är en erfaren politiker som varit med länge, han var tidigare språkrör för Miljöpartiet och det kan vara minst lika stormigt som att vara minister.

PM Nilsson är politisk redaktör på Dagens Industri, tror också att de nya ministrarna är starka namn för både regeringen och miljöpartiet.

– Jag tror att Isabella Lövin (MP) kommer att göra ett bättre jobb som vice statsminister än Åsa Romson. Karolina Skog är ett intressant namn som väcker intresse och Peter Eriksson är en politisk kändis som alla vet vem han är sedan tidigare, han är ett starkt namn för Miljöpartiet.

EU och Brexit

PM Nilsson tror också att utnämnandet av Ann Linde som EU- och handelsminister är den största förändringen med den nya regeringen.

– Hon har inte varit en offentlig person, men verkat i bakgrunden. Sverige behöver en EU-minister nu med tanke på Brexit och den turbulens som pågår inom EU just nu, det behövs en mer tydlig EU-politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny regering maj 2016

Mer i ämnet