Migrationsminister Heléne Fritzon (S) i kvällens Aktuellt. Foto: SVT

Här är Migrationsministerns vändning om ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att fler ensamkommande utan skyddsskäl kan få stanna i Sverige. För två månader sedan sa migrationsminister Heléne Fritzon (S) att det inte var möjligt. Nu låter det annorlunda.

Tusentals ensamkommande som uppgett att de var under 18 år när de kom till Sverige 2015 kan få rätt att stanna i Sverige, även om de var över 18 när de fick avslag på sin asylansökan. Det står klart efter en uppgörelse mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna som presenterades i dag.

Uppgörelsen får kritik

Sverigedemokraterna och Moderaterna är kritiska till uppgörelsen och menar att ”asylsystemet ska bygga på rättssäkerhet och inte på eftergifter för politiska konflikter i en regering”.

Därför ändrar ministern sig

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) sa själv så här i Agenda för två månader, när hon fick frågan om man kunde göra ett undantag och låta alla ensamkommande stanna.

”Jag bedömer att det inte är möjligt, då skulle vi överge den reglerade invandringen och vi skulle också ställa oss utanför prövningen av asylskälen.”

I måndagskvällens Aktuellt lät det annorlunda:

– Regeringen följer utvecklingen, regeringen förhåller sig till verkligheten och den är föränderlig. Vi har långa handläggningstider och vi vill ta ansvar för dem som har väntat väldigt länge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer