Här är några av problemen som Tone Sekelius stött på

Uppdaterad
Publicerad

Tone Sekelius är en av Sveriges största youtubers och har nära 300 000 prenumeranter. För två veckor sedan kom hon ut som transperson och det har inte varit smärtfritt.

Youtubern Tone Sekelius kom ut som transperson i dokumentären ”Mitt namn är Tone”  från Discovery+ för två veckor sedan. I en intervju med SVT säger hon att beslutet att komma ut som transperson är något som hon har tänkt på länge.

– Det började med att jag började tänka på min könsidentitet överlag och att jag började känna mig gender fluid för typ tre-fyra år sedan vilket innebär att jag pendlade i min könsidentitet, säger Tone Sekelius.

Tone säger att hon främst har mottagit positiva reaktioner men även en del negativa. Till exempel när hon deltog i en livestreaming strax efter att hon hade kommit ut.

– Då var det en hel del människor som kom dit endast för att påpeka att jag fortfarande heter Thomas, jag kommer alltid vara en man och hur mycket jag än försöker så kommer jag aldrig kunna byta kön.

Nervös inför att gå ut som Tone

Att det just nu pågår en pandemi kan vara en av anledningarna till att hon inte har fått motta så mycket hat som hon först trodde att hon skulle få. Nu är det inte lika mycket människor ute och Tone säger att även hon har varit mer inne i lägenheten än vanligt. Hon säger att det har varit skönt att inte behöva utstå hat ute bland folk men att hon är nervös inför att gå ut för första gången som Tone.

– Jag har inte varit på en klubb än sedan jag kom ut men det är jag skitnervös inför faktiskt. Samtidigt som jag är väldigt taggad på det – att festa som mig själv.

Kände självhat och internaliserad transfobi

Tone säger att innan hon kom ut hade hon en lång period då hon mådde väldigt dåligt. Hon beskriver att hon kände självhat och internaliserad transfobi, vilket enligt Folkhälsomyndighetens definition är en negativ självbild där omgivningens negativa uppfattning om transpersoner har införlivats. Hennes tips till andra som kanske befinner sig i samma tankesätt som hon gjorde är att prata med andra.

– Att prata om det hjälper så jävla mycket för när du har så många tankar i ditt huvud och endast diskuterar med dig själv så är det en väldigt stor sannolikhet att du får ett negativt svar.

I klippet ovan visar Tone Sekelius några av problemen hon stött på som transperson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.