Åtgärder mot engångsplast, slopad straffrabatt för unga och böter för nedskräpning är några av de nya lagar som träder i kraft vid årsskiftet. Foto: TT

Här är nya lagarna 2022

Uppdaterad
Publicerad

Skärpt straff för våld i nära relationer och höjt inkomsttak i sjukförsäkringen. Här är är några av de nya lagarna som träder i kraft efter nyår.

Åtgärder mot engångsplast

Förbud mot att sälja vissa engångsprodukter, såsom bestick, sugrör, ballongpinnar, tops, omrörare för drycker som består av mer än 15 procent plast, tallrikar samt muggar och matlådor av expanderad polystyren (cellplast och frigolit).

Även användning av konfetti utomhus förbjuds från och med 30 april.

Straff för nedskräpning

Nedskräpning ska kunna medföra straff även om gärningen är ringa. Ändringen motiveras med att nedskräpningen av mindre skräpföremål är omfattande och ger böter på 800 kronor. Det gäller exemplevis cigarettfimpar.

Skärpta straff för våld och kränkningar i nära relationer

Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs från fängelse i nio månader till fängelse i ett år. Ändringen innebär att straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps och att mindre allvarliga överträdelser av kontaktförbud inte längre ska vara fria från straff.

Ändringarna innebär också att förtal och grovt förtal kan ingå i grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning och olaga förföljelse. Ett utvidgat kontaktförbud kan förenas med villkor om elektronisk övervakning som första åtgärd.

Straffrabatt slopas för unga

Lagändringarna innebär att straffreduktionen för personer mellan 18 och 20 år slopas om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer. Det handlar exempelvis om rån, grov misshandel och våldtäkt. Det ska inte heller krävas starkare skäl än normalt för att döma en ung myndig person till fängelse.

Höjt inkomsttak i sjukförsäkringen

Försäkringsskyddet stärks på så sätt att inkomsttaket för sjukpenninggrundade inkomst höjs från åtta till tio gånger prisbasbeloppet (dvs 483 000 kronor).

De förmåner som berörs är förutom sjukpenning även rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning samt ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön.

Klimatdeklaration för nya byggnader

Byggherren ska ansvara för att upprätta och lämna in en klimatdeklaration till Boverket när en ny byggnad uppförs. Klimatdeklaration ska spegla den klimatpåverkan som uppstår vid uppförande av en ny byggnad, enligt den nya förordningen.

Reklamskatten slopas

Skatten som avskaffas gäller reklam på skyltar, via högtalare, på idrottskläder, fordon och liknande samt annonser till ett beskattningsvärde över 100 000 kronor per år. Det har tidigare inte tagits ut någon reklamskatt för annonser och reklam på internet, i dagstidningar eller i tv och radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.