Socialdemokraterna har medvetet lyft fram unga riksdagskandidater. Kristdemokraterna tycker det är viktigt att äldre personer representeras i politiken. Foto: TT

Här är partierna som har yngst och äldst kandidater

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna har i snitt de äldsta kandidaterna i höstens riksdagsval. Lite beroende på hur man räknar är det Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna som i snitt har de yngsta kandidaterna.

Socialdemokraterna är det riksdagsparti som i snitt har yngst kandidater till höstens riksdagsval. Av de kandidater som anmälts till Valmyndigheten är Socialdemokraternas i snitt 44,4 år.

– Vi har ett kongressbeslut på att 25 procent av kandidaterna på valbar plats ska vara under 35 år. Vi försöker väldigt medvetet spegla hur samhället ser ut. Men vi vill också få in äldre och personer med olika yrkeserfarenhet och facklig bakgrund, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för S.

Val 2018 – #dinröst

Finns det en risk att era kandidater är för unga och oerfarna?

– Nej, våra partidistrikt har gjort tydliga prövningar och för fram kandidater som är kloka personer, som man vill ska företräda oss.

SD har yngst toppkandidater

Bilden ändras dock om vi bara tittar på de som står på plats 1-10 på riksdagslistorna för varje valkrets – alltså toppkandidaterna som partierna själva har lyft och som har störst chans att bli invalda.

Då har Sverigedemokraterna de yngsta kandidaterna med en snittålder på 41,1 år.

– Det har länge varit så att vi har haft ett starkt stöd bland yngre och det avspeglas i den här sammanställningen, säger SD:s gruppledare, Mattias Karlsson, och fortsätter:

– Dessutom har det varit ett socialt stigma att engagera sig för SD, därför har många medelålders dragit sig för att göra det.

KD har äldst kandidater

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som har äldst kandidater. I snitt är de kristdemokrater som vill in i riksdagen 51,7 år.

KD:s valledare, Peter Kullgren, säger att partiet medvetet lyft fram äldre kandidater.

– Vi vill ha en mix av kandidater och vill man ha äldre så måste man jobba aktivt. Det finns relativt få riksdagskandidater ur den högre åldersgruppen.

Vilka för- och nackdelar ser du med att ha äldre kandidater?

– Jag tror att det mest är fördelar. Det är människor som har mycket erfarenhet från livet.

Snittålder för partiernas riksdagskandidater

  • Socialdemokraterna               44,4 år
  • Moderaterna                         46,8 år
  • Miljöpartiet                           47,4 år                                         
  • Sverigedemokraterna            47,5 år
  • Centerpartiet                         47,7 år
  • Vänsterpartiet                       49,0 år
  • Liberalerna                            51,1 år
  • Kristdemokraterna                 51,7 år

Fotnot: Statistiken baseras på de kandidater som hittills har anmälts till Valmyndigheten. 10 april var deadline för att anmäla kandidater och vara säker på att de får plats på de tryckta valsedlarna, men fler kandidater kan tillkomma.

Det finns 29 valkretsar och varje riksdagsparti har minst en lista per valkrets. Samma namn kan alltså återkomma på flera listor. SVT har dock rensat statistiken för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet