Jöran Lundberg har sett hur politiken har förändrats sedan början av 1940-talet då han blev politiskt aktiv. Foto: Erika Markusson

Han är Sveriges äldsta riksdagskandidat

Uppdaterad
Publicerad

88-årige Jöran Lundberg från Långviksmon i Västernorrland, är Sveriges äldste riksdagskandidat. Han kandiderar för Liberalerna och har varit politiskt aktiv sedan tonåren, alltså sedan över 70 år tillbaka.

Jöran Lundberg skrattar till i telefon när han får reda på att han är äldst i Sverige av riksdagspartiernas kandidater till höstens riksdagsval. På valdagen den 9 september kommer han ha fyllt 89 år.

– Säger du det? Men det är väl bra. Vi behöver fler lite äldre och jag är ju fräsch i huvudet och aktiv, så det ska väl gå bra.

Val 2018 – #dinröst

Han har alltid varit liberal och när partiet bad honom att kandidera så ställde han upp.

– Jag har det i blodet, familjen har alltid varit folkpartister och svärfar var riksdagsledamot. Han hette Oskar Andersson, kom också från Långviksmon precis som jag och var en inspiration för mig.

Omvårdnadsfrågor och ungdomsfostran

Jöran Lundberg har länge varit lokalpolitiker i Örnsköldsvik och suttit i kommunfullmäktige. Idag är han talesman för äldrefrågor för Liberalerna i Örnsköldsvik.

Om du skulle komma in i riksdagen…

– Nej det är nog ingen risk, avbryter Jöran Lundberg. Han står på plats 45 på listan vilket gör det ganska osannolikt att han blir invald om han inte får många personkryss.

– Men omvårdnadsfrågor och äldrefrågor ligger närmast hjärtat för mig. Och skolan och ungdomsfostran. Det är viktigt med inlärning och bra undervisning.

Vad säger du till de som tycker att du är för gammal?

– Jag har faktiskt inte mött den frågan. Men vi pensionärer är en underrepresenterad grupp. Man har ju samlat mycket erfarenhet genom åren.

Jöran Lundberg har sett hur politiken har förändrats sedan början av 1940-talet då han blev politiskt aktiv.

– Folk var mera statiska förr. När man hade bestämt sig för ett parti så blev man kvar. Nu flaxar man och far. Väljarkåren är lite mer bubblig nu kan man säga.

Den äldsta kvinnan bland riksdagspartiernas kandidater till riksdagen i höstens val är Barbro Westerholm (L) som är 85 år på valdagen.

Om siffrorna

Listan ovan baseras på de kandidater i riksdagspartierna som anmälts till Valmyndigheten den 23 april. Fler kandidater kan tillkomma.

Rättelse:

I en tidigare artikel stod det att Gunnel Granberg (SD) var den äldsta kvinnan som kandiderar till höstens val. Rätt namn ska alltså vara Barbro Westerholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet