Nora Axelsson Håkanson (FI), riksdagskandidat. Foto: SVT

17-åriga Nora från Täby kandiderar till riksdagen och landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Nora Axelsson Håkanson från Täby är den yngsta personen i Stockholms län som kandiderar till riksdagen i höst, och hon får ta emot både mycket fördomar om sin ålder och näthat och hot.

Hon går andra året i gymnasiet på barn- och fritidsprogrammet, men hon är också barnrättspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ, och kandidat för partiet till Stockholms läns landsting och till riksdagen.

17-åriga Nora Axelsson Håkanson från Täby brinner för politiken, och även om hon inte får rösta ännu hinner hon fylla 18 innan valet. I klippet ovanför kan man höra henne berätta om hur det är att vara så ung inom politiken.

Val 2018 – #dinröst

– Min dröm är att jobba med politik på heltid, men jag utbildar mig till barnskötare. När jag gör praktik ute på förskolor tycker jag det är extremt kul och hade gärna jobbat med det också, säger Nora Axelsson Håkanson.

Och om du måste välja mellan jobb och politik?

– Politik. Det är det här jag brinner för.

Utsätts för mycket näthat

Hon skriver debattartiklar och föreläser runtom i landet och trots att hon inte är vald politiker får hon mycket näthat och hot.

– Jag blir utsatt för ungefär 200-300 nätbrott i månaden, för att det är provocerande att jag är ung och politiskt aktiv. Eftersom jag är ung får jag mer än vad jag skulle fått om jag varit äldre, säger Nora Axelsson Håkansson, och lägger till:

– Vi har kontakt hos polisen, så vi har anmält några hundra nu. Men man vänjer sig tyvärr.

Nora Axelsson Håkanson är landets näst yngsta riksdagskandidat, den yngsta är en liberal från Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet