• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Enligt David Frydlinger har IT-skandalen hos Transportstyrelsen lett till en förvirrad diskussion om outsourcing. Foto: Susanne Lindholm / TT

Här är registren hos Transportstyrelsen

Enligt Transportstyrelsens hemsida förfogar myndigheten över minst 24 register. Enligt en källa med insyn i myndighetens verksamhet kan i stort sett samtliga ha riskerat att hamna i orätta händer. SVT Nyheter har samlat hela listan.

De här registren finns hos Transportstyrelsen:

Vägtrafikregistret Innehåller uppgift om fordon, körkort, yrkes- och taxitrafik, felparkeringsavgifter, trängselskatt, yrkeskompetensbevis samt kör- och vilotider.

Inskrivningsregistret (luftfart) Innehåller uppgifter om ägare till luftfartyg.

Pexo Ett webbaserat examinationssystem för piloter.

PK-registret Register över kontrollerade enligt 14 § säkerhetsskyddslagen.

Lindra/Eccairs Register över händelser inom luftfarten. Samtliga svenska luftfarthändelser diarieförs i LINDRA och kodas in i databasen Eccairs.

ÄHS-Hit Register över händelser inom luftfarten.

EMPIC Ett system som innehåller personuppgifter kopplade till certifikat/tillstånd och medicinintyg inom luftfart samt luftfartyg

Kabinbesättningsregistret (luftfart)

LÄS MER: Källa: ”Nästan alla register har varit med i outsourcingen”

Fartygsregistret

SITS En e-tjänst där redare eller ägare till ett svenskt tillsynspliktigt fartyg kan se vilka uppgifter som Transportstyrelsen registrerat om ens fartyg.

Sjömansregistret Innehåller de uppgifter om mönstring som rapporterats in från fartyg och vilka behörigheter som utfärdats.

Företag Register för administration inom järnväg.

Medicinska dispenser Register för administration inom järnväg.

Kompetens Register för administration inom järnväg.

Historikdatabas Register för administration inom järnväg.

STRADA Register över skador inom vägtransportsystemet.

Utbildarregistret Register över utbildare inom vägområdet.

W3D3 ÄHS Handläggningssystem för körkort.

Agresso Personalregister.

Reachme System för rekrytering.

Kompetensplatsen System för kompetensprofiler och utbildning.

Visslarsystemet Systemet är till för att upptäcka allvarliga oegentligheter inom Transportstyrelsen. Det kan exempelvis vara mutor, bestickning, bedrägeri eller förfalskning. Det kan också handla om allvarliga fall av miljöbrott som Transportstyrelsen gör sig skyldig till eller säkerhetsrisker i Transportstyrelsens arbetsmiljö.

Allmänna diariet, DIDRIK Transportstyrelsens huvuddiarium, där ärenden registreras kronologiskt utifrån när de påbörjades.

MS Active Directory (AD) System för att administrera personalens behörigheter till it-system

Det är outsourcing

Visa

Outsourcing står ungefär för ’utläggning av en verksamhet på entreprenad’ och benäms som ett modeord. Det innebär att ett företag eller en myndighet lejt över ett jobb på ett annat företag.

I frågan om IT-skandalen handlar det om att man lejt över IT-ansvaret på företag och tjänster utomlands, vilket inneburit att känsliga svenska uppgifter funnits tillgängliga för andra länder.

Källa: Datatermgruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet