Barcelona är ett av svenskarnas favoritresmål.

Här är svenskarnas favoritresmål

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas resande ökade med sex procent förra året, trots larm om klimathot. Dessa länder tappar och vinner i popularitet.

Vi gjorde 13 miljoner semesterresor utomlands förra året. Tidningen Vagabond och rese- och turismdatabasen har med hjälp av 24.000 telefonintervjuer kartlagt var, hur och med vem vi reser.

Inkomst är den faktor som påverkar vårt resande allra mest. Även om resandet ökar inom alla inkomstgrupper i Sverige, så tjänar genomsnittsresenären 50 procent mer än medelsvensken.

Reser trots klimathot

Debatten om klimathotet har inte gjort några skönjbara spår i resestatistiken. Och det tycker Per J Andersson, redaktör på Vagabond, är märkligt.

– Vi reser ändå. Debatten om klimathotet verkar inte hämma oss någonting. I dag flyger alla. Det finns ett enormt utbud av flygresor, säger han.

Medelhavsländerna fortsätter att gå starkt framåt, en trend som pågått i flera år. Svenskarna verkar inte bli avskräckta av oroligheter i  eurokrisens kölvatten. På semesterresornas topp ligger Spanien, dit ökade resorna med 16 procent förra året.

– Det hänger ihop med att det finns både storstäder som Barcelona, och det finns vinterresmål som Kanarieöarna, och det finns sommarresmål med stränder. Så Spanien har alla typer av resor kan man säga, säger Per J Andersson.

USA mer populärt

Andra resmål som blev populärare förra året är USA, som ökade med en femtedel jämfört med 2011. Resorna till Indien ökade också med det dubbla jämfört med 2011.

Däremot minskade svenskarnas resor till Thailand med en fjärdedel förra året jämfört med året innan. Thailand har nu halkat ner från topp tio-listan av våra populäraste resmål.

– Jag tror att det är en mättnad helt enkelt. Många har varit där, och nu vill man se någonting annat. Det kanske börjar upplevas som lite mindre exotiskt, lite mer vanligt och lite mer exploaterat, säger Per J Andersson.

Vill ”komma bort”

Det vanligaste skälet till att resa är enligt reseundersökningen inte att uppleva andra kulturer eller träffa nya människor, utan helt enkelt ”att komma bort”.

– Jag tror att många människor tycker om att se på sevärdheter och lära sig saker om kultur också, men när vi ska förklara varför vi reser då är det ändå det här att komma bort från vardagen och komma till sol och bad, säger Per J Andersson.

Fakta: Så reser vi

Varför reser vi:

Skäl Andel

Komma bort 38 %

Sol och bad 25 %

Lugn och ro 23 %

Nöje och underhållning 23 %

Känna gemenskap 18 %

Så här reser vi:

Reguljärflyg 44 %

Charterflyg 22 %

Bil 19 %

Färja/kryssning 9 %

Buss 4 %

Tåg 2 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.