Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är Sveriges fulaste kalhygge: ”Känns väl inte så roligt” Foto: SVT

Här är Sveriges fulaste kalhygge – Sunne kommun: ”Känns lite pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

I värmländska Sunne ligger Sveriges fulaste kalhygge.

– Det känns väl inte så roligt att ha blivit utsedd till vinnare i just den här tävlingen, säger Anders Olsson, utvecklingsledare på Sunne kommun.

En kanske inte så smickrande tävling är nu avgjord. Det är miljörörelsen Greenpeace som uppmanat allmänheten att skicka in bilder på kalhyggen. Av 80 nominerade gick fem till final. Det vinnande bidraget skickades in av Daniela Roth.

– Jag hade precis tagit en bild på skylten vid kalhygget när jag fick reda på den här tävlingen. Och jag tyckte den skulle passa in, säger Daniela Roth, som bor i närheten och ofta är ut med sin hund i skogen.

Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och ”utforska miljön” gör det här kalhygget till en självklar finalist.

Gamla skyltar sitter kvar

På kalhygget sitter nämligen flera skyltar kvar som uppmanar en att njuta av skogen och reflektera över sitt eget liv. Istället för mäktiga träd och mjuk mossa möts besökaren av ett renrakat område med lite trädstumpar här och där.

Men hur kommer det sig att skyltarna sitter kvar?

– Det är lite av ödets ironi att skylten med texten att man ska njuta av skogen står kvar. Vi borde ha tagit ner den innan avverkningen, för nu är det ju inte vidare naturskönt på platsen, säger Anders Olsson, utvecklingsledare på Sunne kommun.

– Det här är ju en må-bra-led och många mår ju säkert inte särskilt bra av att se just den här platsen, så det är ju lite pinsamt, fortsätter han.

Kalhygget i Värmland fick 27% av rösterna, på andra plats hittar vi ett i Västerbotten och tredjeplatsen går till Gävleborg.

Se videon från Sveriges fulaste kalhygge ovan.

Här är resultatet av omröstningen

1. Kalhygge C, Värmland 27%

2. Kalhygge B, Västerbotten 24%

3. Kalhygge A, Gävleborg 18%

4. Kalhygge E, Västmanland 17%

5. Kalhygge D, Västra Götaland 14%

Totalt deltog 3 147 personer i omröstningen.

Källa: Greenpeace

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.