Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar hyggesfritt skogsbruk. Foto: SVT

Finsk forskare: Hyggesfritt skogsbruk vore lönsamt även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finlands statliga skogsbolag har slutat kalhugga 25 procent av sina skogar och gått över till hyggesfria metoder för klimatet och biologiska mångfaldens skull. Enligt en finsk uträkning skulle även Sveriges största skogsägare statliga Sveaskog kunna göra det samma och dessutom tjäna mer pengar.

Finska regeringen kräver sedan några år att statliga skogsbolaget Metsähallitus sköter minst 25 procent av skogarna hyggesfritt, alltså att man bara plocka enstaka fullvuxna träd och lämnar resten kvar.

– Resultatet är perfekt. Kravet på 25 % hyggesfritt skogsbruk är inte så svårt att uppnå. Jag är rätt säker på att det skulle kunna fungera även för Sveaskog i Sverige, säger Kalle Eerikäinen, planeringschef Metsähallitus.

I Sverige är kalhyggesbruk helt dominerande. Sveriges största skogsägare statliga Sveaskog använder hyggesfria metoder på mindre än en halv procent av sina skogar. I videon visas olika metoder för hyggesfritt skogsbruk.

– Om Sveaskog vill öka vinsten, bör de ägna sig mindre åt kalhyggesbruk och plantering, enligt Timo Pukkala som är professor emeritus i skoglig planering och en av Finlands främsta forskare på hyggesfritt skogsbruk.

Finska och svenska skogar är lika

För SVT:s räkning har Timo Pukkala räknat på effekten om svenska Sveaskog skulle gå över helt till hyggesfritt skogsbruk på statens marker. Beräkningar med data från nästan 400 slumpmässigt utvalda provytor i Norra- och Mellansverige som motsvarar Sveaskogs skogar har använts.

De visar att jämfört med traditionellt kalhyggesbruk ger hyggesfritt 35 procent mer blåbärsris första 30 åren, den hyggesfria skogen upplevs 22 procent vackrare, den binder 18 procent mer koldioxid de första 30 åren, den ger 11 procent mer timmer, är 10 procent mer ekonomiskt lönsam för skogsägaren och ger 9 procent mer blandskog som gynnar biologisk mångfald.

– Svenska skogar och finska skogar är väldigt lika, så om det fungerar i Finland skulle det förstås fungera även i Sverige, enligt Timo Pukkala.

Hyggesfritt gynnar många utrotningshotade arter

Enligt en rapport från det vetenskapliga expertorganet Finlands Naturpanel där man har sammanställt 300 studier kring hyggesfritt skulle många utrotningshotade arter gynnas om man slutade kalhugga.

– Vi avverkar redan skogen så hårt iatt flera arter hotas av utrotning i Finland. Det är illa och måste få ett slut, annars förlorar vi hela vår natur, vi måste sluta, anser professor Janne Kotiaho som är ordförande för Finlands Naturpanel.

Sveaskog ser risker med hyggesfritt

Sveaskog anser att det innebär risker att snabbt gå över till hyggesfritt, men VD:n ser ändå inga större problem om svenska regeringen skulle kräva att 25 procent av bolagets skogar sköts hyggesfritt som hos Finlands statliga skogsjätte.

– Kommer det målet då implementerar vi det, inga problem. Jag tror att som situationen är just nu med det ramverket som vi har och med de ekonomiska kraven som vi har så kommer det att fungera också, anser Sveaskogs VD Erik Brandsma.

Se mer i Vetenskapens värld – Slaget om skogen fortsätter i SVTplay 23/10 och SVT2 24/10 kl 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.