Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Än så länge är det klossar som staplas i en kontorsmiljö, men i framtiden skulle det kunna vara tallrikar som robotar bär, i till exempel hemmamiljöer. Se mer i klippet. Foto: SVT

Här är Tiago – roboten som lär sig av mänskligt beteende

Publicerad

Roboten ”Tiago” lär sig att undvika fel men också att kommunicera när något har gått fel. I framtiden skulle den kunna fungera i ett kök – men det lär dröja innan en roboten kan hjälpa att röja undan disk. 

”Tiago” rullar runt på ett laboratorium på Chalmers i Göteborg. Numera kan roboten stapla klossar på ett bord utan att stapeln välter. Förr välte stapeln ofta, men roboten har lärt sig undvika det genom att registrera hur människor staplar klossar.

– Den travar saker på hög och inser att om den fortsätter så kommer de att välta. Den repeterar och gör en ändring. Problemet kan lösas och därmed förhindras att det sker igen, säger Karinne Ramirez-Amaro, docent i robotik vid Chalmers avdelning för system och kontroll.

Robotar i köket

Tanken är att robotar skulle kunna fungera i till exempel ett kök om de kan anpassa sig till en föränderlig miljö. 

– Du vill inte få dina fina porslinsskålar tappade i golvet. Vi vill att användaren ser att roboten gör det den ska, men då behöver användaren kunna se vad roboten tänker göra. 

För att testa den delen av arbetet har forskarna riggat ett system med bildskärmar och utrustning för virtuell verklighet, bland annat VR-glasögon. På skärmen syns vad roboten bör göra, så att det blir klart innan någon trycker på knappen ”utför uppgiften”.

När kommer den här sortens robotar att fungera i någons hem?

– Det är en väldigt svår fråga. Roboten behöver kunna uppfatta hela omgivningen. Ett bord eller en stol kan stå i vägen. Roboten kan inte gå i trappor och det begränsar. Det kan finnas en hund eller en katt och deras rörelser kan inte förutspås utifrån roboten.

Några år bort

Ett företag med truckar men inga husdjur är mer realistiskt.

– Det kommer att ta några år dock, säger Karinne Ramirez-Amaro.

Robotar som planerar och kommunicerar med hjälp av konstgjord intelligens känns också lite skrämmande för en del personer.

– Det är en rätt normal reaktion, men roboten kommer inte att ha människors förmåga. Jag jämför lite med mobiltelefonen: Vi visste inte att vi behövde den, men den är väldigt användbar. Räknemaskinen också. De har ökat vår kapacitet på en kognitiv nivå, säger Karinne Ramirez-Amaro.

Vad är en robot

En maskin som kan röra sig och utföra fysiskt arbete. Till det yttre kan den vara mer eller mindre lik en människa. Roboten styrs genom programmering. De första robotarna byggdes åt industrin för att ersätta människor i tunga och farliga jobb. Idag kan de vara betydligt mindre, ibland försedda med konstgjord intelligens. 

En militär robot är däremot en självgående flygande projektil som kan fjärrstyras, eller styra själv mot målet. 

Ordet robot kommer från tjeckiska och betyder “arbetare” eller “träl”. I författaren Karel Čapeks pjäs “R.U.R.” från 1921 användes ordet första gången. Men robotarna i hans pjäs var mer maskinliknande människor än människoliknande maskiner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.