Planerad terrorresa till Somalia, planer på att döda Lars Vilks och insamling av pengar till terrorverksamhet är några av de misstänkta terrorbrott som gått till svensk domstol. Foto: TT

Här är tidigare terrordomar i Sverige

Publicerad

Inom kort ställs Rakhmat Akilov inför rätta, misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året.
Här är åtal och domar i Sverige avseende terroristbrott sedan 2003 då lagen om terroristbrott infördes.

2018

Rakhmat Akilov åtalas i Stockholms tingsrätt för terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm den 7 april 2017

2017

35-årig man som åtalats för att via Facebook uppmanat människor att skänka pengar till bland annat IS döms av hovrätten över Skåne och Blekinge till sex månaders fängelse för uppmaning till terrorfinansiering. Lagen prövad för första gången. Mannen har överklagat domen till Högsta domstolen.

30-årig man som åtalats för ett brandattentat mot en shiamuslimsk lokal i Malmö frias av Malmö tingsrätt.

48-årig man som åtalats för att ha lämnat instruktioner om tillverkning och användning av sprängämnen till sin son i Syrien frias av Attunda tingsrätt.

2016

25-årig man som åtalats för en så kallad terrorresa frias av Svea hovrätt. Det var första gången den nya lagen mot terrorresor prövades men domen överklagades inte till Högsta domstolen.  

20-årig man som åtalats för att ha planerat att tillverka en självmordsbomb döms till fem års fängelse av Attunda tingsrätt för förberedelse till terroristbrott. 

Två män i 30-årsåldern som åtalats för att ha deltagit vid en avrättning av två män i Syrien 2013 döms till livstids fängelse terrorbrott genom mord.

2012

Tre män från Göteborg misstänktes för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i september 2011 och misstänktes till en början för förberedelse till terrorbrott. De åtalades dock för förberedelse till mord och dömdes slutligen av både Göteborgs tingsrätt och hovrätten för västra Sverige till dagsböter för brott mot knivlagen.

2010

Två män som misstänkts ha rest till Somalia för att förbereda sig för självmordsattentat dömdes av Göteborgs tingsrätt för stämpling till terroristbrott men friades av hovrätten för västra Sverige.

2009

En man åtalades för finansiering av terrorbrott sedan han misstänkts för att ha samlat in pengar till organisationer närstående den terrorstämplade Hamas-rörelsen men friades både av både Malmö tingsrätt och hovrätten för Skåne och Blekinge.

2006

Tre män åtalades och dömdes i tingsrätten för bl a stämpling till terrroristbrott efter ett attentat i en irakisk vallokal i Kista och ett planerat attentat mot Livets ord i Uppsala. I Hovrätten föll misstankarna om terroristbrott bort och två av männen dömdes för bland annat stämpling till mordbrand. Den tredje frikändes helt.

2005

Två män i Malmö åtalades och dömdes av hovrätten till förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism efter att ha samlat in pengar till terrornätverket Ansar al-islam i norra Irak.

Fyra nazister misstänktes för att att ha planerat att utföra politiska mord och spränga riksdagshuset i luften och åtalades för förberedelse till terroristbrott. Både tingsrätten och hovrätten friade dem från terrormisstankarna med fällde dem för bland annat grov skadegörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet