SVT:s politiska kommentator Mats Knutson ser flera utmaningar för statsminister Stefan Löfven (S) framöver. Foto: Henrik Montgomery/TT, Jessica Gow/TT

Här är utmaningarna för Löfvens (S) regering

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och utdragen höst i inrikespolitiken har Sverige nu en regering på plats. Men hoten om misstroendeförklaring lever alltjämt vidare. SVT:s politiske kommentator Mats Knutson listar fyra utmaningar som väntar den nya regeringen.

1. Att hålla sams

Mats Knutsons kommentar:

– Det finns flera olika inbyggda spänningar i den här konstellationen, om man räknar in C och L. Det är inte minst den ideologiska grunden som skiljer partierna från varandra. De tydligaste motsättningarna finns i frågor som rör ekonomi, skatter och arbetsmarknad. Det är också det som har kommit upp i kritiken där det finns de som menar att S gått för långt åt höger.

– Den typen av kritik riskerar att få större konsekvenser om det inte blir någon opinionsframgång för partierna. Då kan kritiken blossa upp internt, både inom S och i de borgerliga partierna. Det kan få partierna att känna sig tvingade till att profilera sig tydligare, och då riskerar man att hamna ännu mer i otakt med varandra. Sämre opinionssiffror skulle kunna spräcka samarbetet.

2. Konjunkturen

Mats Knutsons kommentar:

– Det är alltid enklare att vara sams när solen skiner än när det är kallt och blåsigt. Att fördela ett överskott klarar vilka politiker som helst, men att fördela börden av ett underskott är mycket svårare. I uppgörelsen finns i princip bara reformer som är partiernas hjärtefrågor från valrörelsen. Skulle ekonomin försämras, vilket inte alls är omöjligt, uppstår frågor om hur man ska hantera en sådan situation.

– Det kan återigen bli avgörande att partierna står ganska långt ifrån varandra i synen på ekonomi och arbetsmarknad. Vi såg under finanskrisen 2008 hur olika slutsatser man drog i den politiska vänstern och den politiska högern. Det finns en tydlig konflikt kring detta. Skulle vi få en liknande situation idag så finns den konflikten inbyggd i det här samarbetet.

3. Att överleva i riksdagen

Mats Knutsons kommentar:

– Det var det som kom på tapeten i och med att Sjöstedt sa att han tänkte fälla regeringen om den inte gör som han vill. Det som regeringen kan överleva på är att den oppositionen är splittrad. Det är svårt att se att V ska rösta med M, SD och KD för att fälla regeringen. Det är så Löfven tänkt sig, att den oppositionen är splittrad och att han ska kunna sitta kvar.

– Problemet för Sjöstedt är att han i nuläget använder M och SD som det viktigaste argumentet för att släppa fram Löfven, men samma diskussion kommer uppstå om han vill fälla regeringen med samma partier. Då riskerar han att hamna i ett läge där Ulf Kristersson blir statsminister. Det kan inträffa vissa fall där man däremot kan enas. Kanske inte i de frågor som Sjöstedt lyft upp, men det leder oss till nästa punkt.

4. Faktor X

Mats Knutsons kommentar:

– Stora kriser blir sällan av genom frågor som vi på förhand pekat ut som viktiga. Ett bra exempel på det var när S gick in i valrörelsen 2014 och lyfte arbetsmarknaden och kampen mot arbetslösheten som den viktigaste frågan. Ett år senare var vi mitt uppe i flyktingkrisen och då var det ingen som funderade på arbetsmarknaden längre. Det visar att det är svårt att förbereda sig, ofta kommer de viktiga frågorna från oväntat håll.

– Andra exempel är tsunamin 2004, finanskrisen 2008 eller skandalen kring Transportsyrelsen 2017. Den typen av händelser som är mycket mer oförutsägbara och som får en politisk laddning efter hand. Det ökar risken för misstroendeförklaring, men det kan också skapa spänningar och friktion internt inom samarbetet. Regeringen har många svåra utmaningar som väntar de kommande åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.