Vänsterpartiets 28 mandat räcker inte för att väcka misstroendeförklaring mot regeringen. Foto: Jessica Gow/TT

Jonas Sjöstedt: Hotet är reellt

Uppdaterad
Publicerad

När Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tidigare i veckan meddelade att hans parti släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister var han tydlig med att partiet kommer att försöka fälla regeringen om den går fram med att införa marknadshyror eller inskränkningar i arbetsrätten. I Ekots lördagsintervju säger han nu att det hotet är ”100 procent reellt”.

För att Vänsterpartiet vid ett sådant scenario ska lyckas väcka misstroendevotum mot regeringen krävs det att partiet får stöd av ytterligare ett parti, något som V-ledaren menar är fullt möjligt.

– Såväl Ulf Kristersson (M) som Ebba Busch Thor (KD) fick ju den här frågan omedelbart. De säger då att ”Ja, får vi en möjlighet att fälla regeringen, även om det är på marknadshyror eller försämrad arbetsrätt, då gör vi det”. Det innebär att det här hotet är 100 procent reellt, säger Jonas Sjöstedt i intervjun med Ekot.

Krävs 35 mandat

Vänsterpartiet har i dag 28 mandat i riksdagen. För att få till ett misstroendevotum krävs minst 35 mandat.

– Vi kan tala med Moderaterna om det är så att det finns delar av det här med marknadshyror, när det gäller arbetsrätten eller andra delar som är dåligt för jämlikheten i det här 73-punktsprogrammet. Vi har inte gett den här regeringen fri lejd. Vi är vågmästare, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt säger också att hans parti inte planerar att söka stöd hos Sverigedemokraterna för att fälla regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer