Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka utmaningar står nya riksbankschefen Eric Thedéen inför? SVT:s reporter Peter Rawet förklarar. Foto: Pontus Lundahl/TT samt Tim Aaro/TT

Här är utmaningarna som väntar nya riksbankschefen

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ny räntesheriff i stan. Efter Stefan Ingves nära två årtionden som riksbanschef är det nu Erik Thedéen som levererar beskeden som får stora konsekvenser för den svenska ekonomin. Men hur hamnade Thedéen på sitt nuvarande jobb och vilka utmaningar står han inför?

Han har ett gediget CV med tjänster på Riksgälden och Finansinspektionen och som statssekreterare. Som chef över Finansinspektionen fick han hantera skandalerna med svenska bankers penningtvätt i Baltikum.

Nu tar han över ett krig mot inflationen.

– Samtidigt får hushåll och företag det allt svettigare att klara en högre ränta – och svensk ekonomi krymper, säger SVT:s reporter Peter Rawet.

Hör mer om den rad av utmaningar som den nya riksbankschefen står inför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.