Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg höll ett tal inför tiotusentals personer i Amsterdam i helgen – när en man plötsligt grep tag i hennes mikrofon. Foto: AP

Här avbryts Thunberg på scenen: ”Lugna dig”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg höll ett tal inför tiotusentals personer i Amsterdam i helgen – när en man plötsligt grep tag i hennes mikrofon.

Det var i samband med en klimatdemonstration inför det nederländska valet som klimataktivisten Greta Thunbergs besökte staden.

Thunberg, iförd en palestinasjal, hade bjudit upp en två kvinnor från Palestina och Afghanistan för att tala under demonstrationen.

– Som en rörelse för klimaträttvisa måste vi lyssna på de som blir förtryckta och de som kämpar för frihet och rättvisa. Det kan inte bli någon klimaträttvisa utan internationell solidaritet, sa Thunberg när de välkomnades upp.

Tog mikrofonen

Runt 70 000 personer uppges ha deltagit i demonstrationen och flera palestinska flaggor kunde ses i folkmassan.

Efter att de två kvinnorna talat stormade plötsligt en man upp på scenen och tog tag i mikrofonen.

– Jag kom hit för en klimatdemonstration, inte en politisk åsikt, sa mannen i mikrofonen innan han fördes bort från scenen.

– Ta det lugnt, hörs Greta Thunberg svara under tumultet.

Står i solidaritet med Palestina

Organisationen Fridays for future Sverige, som startades av Greta Thunberg har i ett tidigare uttalande på X uttryckt sin position kring det som sker i Israel och Palestina.

”Vi står i solidaritet med Palestina och alla civila påverkade på alla sidor. Vi tar avstånd från alla former av antisemitism och islamofobi oavsett var och av vem den uttrycks”, skriver de på X.

Se när mannen stormar upp på scenen, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.