Här drabbar de samman om Quickhärvan

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Veckans brott möttes flera av nyckelspelarna i Quickhärvan. Ett möte som utvecklades till ett hårt ordkrig. Förre justitiekanslern Göran Lambertz kallas både för kallhamrad lögnare och rättsskandal.

Att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, nu friats för samtliga mord som han fällts för betyder inte att domarna var felaktiga enligt Göran Lambertz. Lambertz, då justitiekansler, fick 2006 i uppdrag att granska domarna mot Quick. Han konstaterade då att inga fel hade begåtts av polis och åklagare och att domarna var korrekta.

Men i kvällens Veckans brott möter Lambertz hårt motstånd i form av polisprofessor Leif GW Persson och författaren Dan Josefsson, som skrivit en bok och gjort en dokumentär om Quick-fallet.

”Gigantisk rättsskandal”

– Det är en gigantisk rättsskandal. Det stora mysteriet är att en person som Lambertz kan sitta i vår högsta domstol, men det får vi väl ta hand om så småningom, säger Leif GW Persson kryptiskt.

Men han får mothugg av Lambertz.

– Det är ingen rättsskandal, han åtalades korrekt, han dömdes korrekt, säger han.

Dan Josefsson går så långt som att kalla Lambertz själv för en rättsskandal. Förhörsledaren och åklagaren vid morddomarna borde ställas till svars, menar Josefsson något han tycker att Lambertz granskning omöjliggjort.

– Den stora rättsskandalen är att Lambertz friade Seppo Penttinen och Christer van der Kwast. 2006 tog Lambertz ett katastrofalt beslut. Inget ansvar utkrävdes och den som är ansvarig för att inget ansvar utkrävdes sitter här. Det är det som är rättsskandalen i dag, den kommer Göran Lambertz att få leva med tills han dör, säger Dan Josefsson.

Leif GW Persson säger till Göran Lambertz att han snarare gjort skada genom sin granskning.

– Faktum är att det är din så kallade granskning 2006 som gör att de här personerna aldrig kan ställas till svars för sina handlingar. Det som du pratar om existerar inte. Det beror på att du får dina uppgifter från de här personerna som du skulle ha granskat. Det får man hoppas är en unik insats från en JK i det här landet.

”En kallhamrad lögnare”

Enligt Lambertz finns ungefär 50 unika omständigheter om de olika morden som Sture Bergwall har kunnat berätta om de olika morden som ingen kan ha berättat för honom.

– Göran Lambertz är en kallhamrad lögnare, replikerar Dan Josefsson.

En granskning som en åklagare gjort av Johan Asplund-fallet, som Bergwall dömts – och friats för, innehåller skarp kritik av rättsprocessen och pekar på många brister i utredningen. Men enligt Lambertz ska granskningen inte ses som en sågning av rättsprocessen.

– Domstolen har bedömt bevisningen och kommit fram till att det räcker för att säga att Sture Bergwall är bortom rimligt tvivel skyldig till mordet. Efter det har inget annat hänt att Sture Bergwall har tagit tillbaka sitt erkännande. Sedan har åklagaren gjort en annan värdering.

– Det som har hänt är att medierna har gått på en riktig blåsning. Det här är en av Sveriges största blåsningar någonsin.

– Att det är som Lambertz säger är ungefär lika troligt som att han kan gå på vattnet, säger Leif GW Persson.

Se hela Veckans brott special om Quickhärvan här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet