Här drar stormen Ida med sig sjukhustaket

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några sekunder var taket på Lady of the Sea-sjukhuset i sydstaten Louisiana ett minne blott.

Det hela fångades på film av en myndighetsanställd som arbetar med evakueringsinsatserna.

Hela New Orleans i södra USA är utan ström sedan orkanen Ida dragit fram. Orkanen, som nedgraderats till en tropisk storm, har nu passerat. Men innan dess hann den bland annat slita bort en bit av taket från det lokala sjukhuset i Galliano, Louisiana.

Omkring 400 millimeter regn har det senaste dygnet fallit i delstaten, enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic. Sydöstra Louisiana är hårdast drabbat.

– Kraftiga vindar har pressat vattnet mot Louisianas kust, så kallad stormflod. Det förvärras av trycket i orkanen och vattennivåerna stiger, säger Bajic.

Dödsfall och oöverblickbara skador

Enligt delstatens guvernör John Bel Edwards har Ida lämnat efter sig översvämmade vägar, skräp och nedrivna kraftledningar.

Orkanen ”kom och gjorde allt som utannonserats, tyvärr”, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

En person miste livet när hans hus träffades av ett omkullblåst träd. Men ännu tros de exakta följderna av Ida inte ha framkommit.

Tusentals personer deltar i sök- och räddningsarbetet. Invånarna uppmanas fortfarande att stanna inomhus.

Nu fortsätter stormen mot Mississippi.

I klippet ovan kan du se hur stora bitar av sjukhustaket flyger av – och fler bilder från stormens framfart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.