Apotekets vd Ann Carlsson. Foto: Apoteket/TT

Här finns mångfald – men bara bland medarbetarna

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Apoteket har i många år satsat på att rekrytera medarebetare med annan bakgrund än svensk. Ute på apoteken motsvarar numera andelen anställda med invandrarbakgrund ungefär hur det ser ut i hela befolkningen. Men någon etnisk mångfald syns inte i företagsledningen.

– Mångfald är otroligt viktigt. Jag har sett att när man blir för likvärdig – likadan – så gör man inte ett lika bra jobb som när man är oliktänkande i en grupp, säger Apotekets vd Ann Carlsson.

När hon tillträdde som högsta chef för statliga Apoteket 2008 satte hon upp målet att sammansättningen av de ca 3.500 medarbetarna ska vara en spegel av Sverige. Och målet är i huvudsak uppfyllt. Enligt en färsk kartläggning som Apoteket själva låtit göra har 20,8 procent av de anställda utländsk bakgrund, enligt definitionen födda utomlands eller födda i Sverige men där båda föräldrarna är födda utomlands. Över 80 nationaliteter finns representerade.

Brist på mångfald hos toppbolagen

– Det är en affärsfråga i allra högsta grad. Vi ska förstå våra kunders olika behov och eftersom våra kunder är svenska folket behöver mångfalden som finns i Sverige speglas i vårt bolag, säger Ann Carlsson.

”Ledningen nästa steg”

Att medarbetarstyrkan motsvarar hur Sverige ser ut gäller ute på apoteken och på lägre nivåer i organisationen. Men i företagsledningen, de tio högsta cheferna, finns enbart personer med svenska rötter. Ann Carlsson är inte nöjd förrän också detta har ändrats.

– Nästa steg är ju givetvis att i högsta ledningen också spegla samhället.

Det tänker hon genomföra stegvis när nyrekryteringar är aktuella. Men hon tänker inte byta ut någon i ledningsgruppen av mångfaldsskäl.

Också Apotekets styrelse, där regeringen nominerar de ledamöter som utses på bolagsstämman, är homogen när det gäller etnicitet. En i styrelsen är född i Spanien, men uppvuxen i Sverige och betraktar sig som svensk.

– Skälet, tror jag, till att vi inte är hela vägen framme är att vi inte så uttalat har pratat om etnicitet som ett urskiljande drag i rekryteringen av chefer tidigare, säger Ann Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på mångfald hos toppbolagen

Mer i ämnet